EL CENTRE RENOVA LES INSTAL·LACIONS

El Centre d'Arenys de Munt, ateneu centenari fundat el 1913 per iniciativa del mossèn de la parròquia i un col·lectiu de joves inicia una fita important: reformar les instal·lacions que utilitza per tal d'adabtar-les a la normativa i fer-les més accessibles, segures, còmodes i mediambiantalment més responsables.

El cost total de la reforma té un pressupost d'1.000.000€ que s'intentarà assumir, executant el projecte per fases. L'objectiu és que abans del 2028 tota la reforma s'hagi realitzat.

A continuació us detellem els passos que s'han anat seguint per tal d'assolir la fita:

4299.jpg

La Junta encarregada de la celebració del Centenari de l'associació i encapçalada per la presidenta Montserrat Fontbona va demanar un informe a l'arquitecte i soci Domènec Parera perquè avalués l'estat actual de les instal·lacions que aixopluguen al Centre i n'avalués si aquestes compleixen les normatives que durant any les diferents administracions han anat actualitzant. El dictamen de l'anàlisi va ser clar, el Centre no té les instal·lacions actualitzades a la normativa i convindria realitzar-hi reformes per tal de solucionar-ho.

Amb aquesta situació, la Junta, en el seu últim any de mandat, va crear una comissió tècnica que tenia l'encàrrec d'impulsar i tirar endavant totes les accions necessàries per poder finalment modernitzar l'edifici actualitzant-lo a la normativa actual.

Aquesta comissió, actualment està formada per:
Esteve Torrent  (president del Centre)
Quico Torrent  (vicepresident del Centre)
Alfons Molons (tresorer del Centre)
MarIà Garriga
NurI Fontbona
Joan Roca
Carles Marpons
Martí Roca

gener 2014

Constitució de la comissió tècnica

reforma_centre_façana.jpg

La comissió va encarregar projectes de reforma a dos despatxos d'arquitectura diferents del qual, en va acabar escollint el que formulava una proposta més minimalista, respectuosa amb els espais actuals.

El despatx finalment escollit és el "Grup Idea" amb seu a Barcelona i presenta una forta experiència en la reforma d'instal·lacions d'associacions similars a la del Centre.

2014

Encàrrec de projectes

plantra reforma.jpg

El Grup Idea, ha estat treballant en el redactat del projecte bàsic durant els mesos de juny-desembre del 2015 entregant finalment un projecte a la comissió el gener del 2016, projecte que va ser entregat als serveis tècnics de l'ajuntament d'Arenys de Munt el març del mateix any. A partir d'aquí el despatx a estat acorant el projecte a les peticions que han anat fent els tècnics de les diferents administracions (municipal, comarcal i autonòmica) fins que finalment el  mes d'agost del 2017 es preveu que el projecte ja incorpori tots els requeriments demanats.

A reforma general del Centre se li calcula un pressupost d'1.000.000€ i el projecte serà presentat als socis i sòcies tot obrint un període on s'hi puguin fer aportacions que seran estudiades pels tècnics competents.

A causa de la gran importància del cost es considera indispensable poder comptar amb alguna subvenció pública que contribueixi a finançar les obres. Amb aquest objectiu, la comissió tècnica s'ha anat entrevistant amb diferents alts càrrecs de les administracions per tal de buscar futurs suports econòmics.

2015

Elaboració del projecte bàsic

images.jpg

Des de l'inici del procés, s'han mantingut diverses trobades amb l'alcalde i regidors del municipi que en tot moment s'han mostrat predisposat en assessorar i ajudar en el procés de tramitació del projecte i en el procés de recerca de subvencions.

Fruit d'aquest suport, el 29 de juny del 2017 una representació de la comissió acompanyada per l'alcalde, es varen reunir amb el Director i Subdirector de Cultura Popular de la Generalitat. Les circumstàncies han fet que pocs dies després de la trobada, el Director fos nomenat nou conseller de cultura de la Generalitat. La trobada ja va ser anunciada en el Batec del mes passat.

El mes de juliol del 2017, concretament el dimarts 25, el Diputat de Cultura de la Diputació va visitar el Centre acompanyat de l'alcalde i dels regidors Josep Sanchez, Tònia Vila i Àngel Castillo amb l'objectiu novament d'explicar-li el projecte de millora i el cost econòmic que es preveu.

2016-actualitat

Contacte amb les administracions

Centre Moral 04.jpg

Per tirar endavant les possibles subvencions cal refer el contracte de cessió d'ús que actualment el Centre té firmat amb el Bisbat de Girona, que ja en l'Assemblea General Extraordinària del 1986 els socis i sòcies varen decidir que el propietari de l'edifici anomenat Can Corrioles (actual Centre) comprat llavors gràcies als diners aconseguits per l'entitat, fos la mitra del Bisbat de Girona tot mantenint l'essència fundacional de l'entitat nascuda de la parròquia.

Els serveis jurídics de la Federació d'Ateneus han realitzat un nou document de cessió d'ús que permeti en principi poder optar a les possibles subvencions necessàries per tirar endavant la reforma

Amb la intenció que els antics presidents del Centre poguessin avaluar el nou document i fer-hi les aportacions oportunes, el passat dimecres 26 de juliol del 2017 es va convocar el Consell de Presidents on se'ls presentà el nou document i del qual en donaren el vistiplau tots els assistents. De la reunió en sortí l'encàrrec que els expresidents vius de l'entitat signessin el document de suport a aquest nou contracte de cessió, signatura que es realitzarà en les pròximes setmanes.

Finalment, el 24 d'agost del 2017, la comissió es reunirà amb el Provicari General del Bisbat de Girona on s'espera poder acordar i firmar el nou document.

2017

Contracte de cessió amb el Bisbat

centre es viu.jpg

Es presenta el projecte "El Centre és Viu", una iniciativa que pretén els següents objectius:
- explicar la necessitat de les obres de reforma del Centre i el projecte
- Buscar patrocinadors per finançar el projecte
- Buscar subvencions públiques
- Recollir donatius a través d'activitats solidàries
- Explicar i mostrar l'activitat de les seccions del Centre als veïns d'Arenys de Munt que encara no la coneixen.

Lidera el projecte la comissió tècnica que amplia els seus membres. Actualment en formen part:
Esteve Torrent (president del Centre)
Carles Mora (vicepresident del Centre)
Alfons Molons (tresorer del Centre)
Quico Torrent 
Nuri Fontbona
Clara Fontbona
Eduard Roca
Joan Duran
Marc Sansa
Martina Sansa
Míriam Duran
Quim Roig
Anna Alsina

març 2018

Neix el projecte "El Centre és Viu"

IMG-20180304-WA0001.jpg

L'Assemblea celebrada el 4 de març decideix instaurar una nova quota solidària de 6€/mes que ajudarà a finançar les obres de reforma que el Centre necessita per evitar el tancament. D'aquesta manera l'entitat fa un gest de responsabilitat i comença assumint gran part del cost de les obres.

S'espera recaptar més de 300.000€ al llarg de 10 anys amb aquesta quota d'obres i que permeti contractar un crèdit amb Coop 57 per iniciar la primera fase valorada en 400.000€

4 de març del 2018

L'Assemblea aprova la quota solidària.

logo_cat_col.jpg

En l'assemblea extraordinària del 12 de juliol els socis van aprovar demanar el crèdit de 300.000€ a Coop 57 per finançar les obres de reforma que evitin el tancament del Centre.

Per la concessió definitiva del crèdit, s'inicia una campanya de micro avals que demana a socis, beneficiaris, amics i col·laboradors del Centre que mostrin confiança amb el Centre i n'aportin un microaval. Cada persona pot avalar un màxim de 5.000€. El setembre es tanca la recollida amb 202.900e avalats i més de 130 avaladors.

12 de juliol del 2018

L'Assemblea aprova el Crèdit de 300.000€ amb Coop 57

IMG-20180725-WA0005.jpg

Diverses entitats del poble s'han bolcat a ajudar al Centre organitzant diferents activitats o dedicant part de la recaptació d'activitats ja previstes a les obres de reforma: Donaviva, Aplec Independentista, Associació Ràdio Arenys de Munt, ANC Arenys de Munt, Voluntaris X Arenys de Munt, ABIC... Moltes gràcies per creure en la importància del Centre i oferir el vostre gra d'arena per evitar que el Centre hagi de tancar.

setembre 2018

Setmana solidària del Centre

IMG_20181005_201601.jpg

El desembre del 2017 l'Ajuntament va demanar una subvenció de 200.000€ per ajudar a tirar endavant les obres de reforma del Centre, la línia de subvenció estava dedicada a equipaments municipals en general i a edificis culturals gestionats per associacions sense ànim de lucre com els ateneus.

L'allau de sol·licituds que va rebre la diputació va triplicar el pressupost inicialment dedicat deixant sense subvenció més del 60% dels projectes presentats. Mesos més tard, la Diputació, vista la situació va decidir ampliar la dotació pressupostària i en aquesta segona adjudicació (notificada el 4 d'octubre del 2018), el projecte de reforma del Centre va rebre 200.000€ gràcies a la tenacitat i esforç de l'Ajuntament d'Arenys de Munt.

Una ajuda molt important que ajuda a iniciar amb força la primera fase de les obres i començar-ne a planificar una segona.

octubre 2018

La Diputació atorga 200.000€ de subvenció per a les obres del Centre

IMG_20190424_165108.jpg

El gener el Centre ha començat les obres de reforma que permetran millorar l'accessibilitat a tots els espais de l'edifici.

S'ha començat enderrocant les parets de la sala del Tennis Taula per tal de començar-hi a construir els envans que acolliran els nous lavabos.

Durant el febrer es començarà a enderrocar part del forjat que cobreix l'escala d'accés a la Sala Corrioles, es tancarà l'escenari de la sala per tal d'ubicar una nova sala i es començarà l'enderroc de la façana del darrere de la Sala Corrioles.

Munt March ha estat l'empresa constructora escollida per a aquests treballs valorant la seva experiència en antigues obres a l'edifici, el seu coneixement de l'entitat i la seva capacitat d'adaptar-se als ritmes necessaris.

A partir d'ara la Sala Corrioles no podrà acollir els assajos de l'esbart, de teatre ni de la coral i la programació d'espectacles ha quedat aturada.

L'últim acte que va acollir la Sala Corrioles va ser el sopar de reconeixement dels voluntaris que han participat en les diferents activitats nadalenques que ha organitzat el Centre (Pastorets, Pessebre Monumental, cavalcada de Reis).

gener 2019

Comencen les obres

IMG-20190516-WA0003.jpg

Durant el mes de maig les obres del Centre han agafat embranzida i les majestuoses pedres que feien de graons a l'escalinata d'entrada han estat enretirades intentant malmetre-les el mínim.

Justament la retirada d'aquestes pedres s'ha fet amb molta cura per tal que puguin ser utilitzades, i per tant puguin tenir una segona vida, formant part d'alguna escala o intervenció paisatgista als jardins de Can Colomer.

Els propietaris d'aquesta masia reconvertida en espai per a celebracions de casament i altres festes han mostrat un gran interès perquè aquestes pedres històriques no s'enrunessin i han posat tots els mitjans per tal que es puguin conservar i reutilitzar en un futur.

gener 2019

Comença l'enderroc de l'escala i els volums de l'eixida

IMG-20190516-WA0003.jpg

Durant el mes de maig la màquina de cinema que s'havia estat utilitzant al Centre fins a l'entrada del cinema digital, ha estat desmuntada i traslladada a Tordera. La crida que havia fet el Centre buscant interessants en quedar-se el valuós material de cinema que s'acumulava a la sala de projecció va donar bons resultats contactant amb diversos interessats. Finalment el material se l'emporta l'ateneu Fòrum pel Teatre i la Cultura de Tordera que l'utilitzarà per encetar cicles de cinema en aquesta localitat.

El Centre seguirà guardant material d'alt valor històric com la màquina de cinema Pergam les fitxes de censura, cintes i rotlles de pel·lícula.... La Junta agraeix la implicada col·laboració del soci Jordi Roca que ha assessorat en tot el procés.

maig 2019

Un ateneu de Tordera reutilitzarà la gran màquina de cinema

ARENYS DE MUNT ES SOLIDARITZA AMB EL CENTRE

Empreses, associacions i veïns i veïns organitzen activitats i accions per ajudar a recollir diners que ajudin a tirar endavant les obres de reforma del Centre, aquest n'és el recompte de diners recaptats actualitzat:

juny '18      - Seccions del Centre (Mostra del Centre): 3296€

08/09/2018 - Donaviva (Festa Mojito): 278,50€

14/09/2018 - Aplec Independentista (botifarrada solidàra): 429,50€

22/09/18     - Voluntaris X AdM (inflables solidaria): 110€

22/09/2018 - Associació Ràdio Arenys de Munt (concert solidari): 140€

23/09/2018 - APAAM (dinar de la setmana solidària): 785€
23/09/2018 - ANC Arenys de Munt (donatiu): 300€

23/09/18     - Voluntaris X AdM (rifa solidaria): 371,50€
28/09/2018 - Encirca't (taller de circ): 110€

setembr'18 - Empreses patrocinadores: 6600€
setembr'18 - Voluntaris X AdM (polseres setmana solidària): 169,19€

setembr'18 - Voluntaris X AdM (guardioles solidària): 277,48€

setembr'18 - Voluntaris X AdM (subhasta solidaria): 1357€

setembr'18 - Voluntaris X AdM (cafè solidari): 519,52€

28/10/2018 - Penya Barcelonista d'Arenys de Munt (Barça-Madrid): 301,50€

18/10/2018 - Cate-Colònies (Passi de les KT-Diapos): 313,53€

novemb'18 - Centre és viu (Rifa de quadres i pernils): 412€

abril 2019   - Fundació Orona (donació): 1556,35€

 

VENDA D'ENTRADES

 

CONTACTE

 

SEGUEIXNOS

ON TROBAR-NOS

Rambla Francesc Macià, 57

08358 Arenys de Munt (Barcelona)

 

Telèfon: 93 793 70 19

email: centre@centremoral.cat

HORARI SECRETARIA

De dimarts a divendres 17h a 19h

 

HORARI CONSERGERIA

Dilluns a divendres de 16h a 24h

Dijous dia de descans

Entitat registrada a la Generalitat de Catalunya, Departament de Justícia. Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques. 

Número de registre 130 de la secció 1a del Registre de Barcelona.

El marc legal que regula el funcionament de l'entitat és la LLEI 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques

Centre Moral d'Arenys de Munt © 2016

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now