top of page

MÉS DE 50 ANYS D'ESBART AL CENTRE

L’any 1977 un grup de socis amants de la dansa van reprendre l’activitat d’un esbart que ja havia funcionat a la dècada dels 60, i s’ha mantingut fins avui amb un nivell envejable. El seu esforç els ha fet mereixedors de la fama de ser un dels millors esbarts del nostre país, ha passejat el nom del Centre Moral d’Arenys de Munt per quasi tot el món. Actualment el grup el formen una vintena d’aficionats a la dansa, que es troben un cop a la setmana per gaudir ballant. A part d’estrenar espectacle cada dos anys realitzen diferents actuacions per Catalunya i al món.

1963 AMB LA CELEBRACIÓ DELS 50 ANYS DEL CENTRE MORAL NEIX EL GRUP DANSAIRE D’ARENYS DE MUNT

Uns quants joves arenyencs, a l’empara del Centre, comencen entre els anys 1963 i 1969 l’aventura de muntar un esbart dansaire, l’Esbart Dansaire del Centre Moral, tant pel delit de ballar com per fer-ho en català.

1977 FUNDACIÓ DE L’ESBART DANSAIRE DEL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT

El febrer de 1977, amb motiu del repartiment de premis del concurs de pessebres que cada any organitza el Centre, neix d’Esbart Dansaire del Centre Moral d’Arenys de Munt sota la direcció de Maria Assumpció Recasens Valls, antiga dansaire de l’Esbart Maragall d’Arenys de Mar. L’Esbart presenta el valor afegit d’actuar a manera de tarja de presentació de la nostra vila amb garantia de qualitat, com així ha estat en les nombroses gires artístiques que ha tingut ocasió de fer per França, Portugal, Suïssa, l’antiga Iugoslàvia, Anglaterra, Japó, i en moltes ciutats i viles del nostre país. Els contactes amb alguns dels més importants coreògrafs especialitzats en dansa tradicional catalana van fer que l’Esbart anés apujant el llistó de qualitat i d’exigència artística.

1987 L’ESBART COMENÇA NOVA ETAPA AMB RELEU A LA DIRECCIÓ

L’Esbart Dansaire del Centre estrena nova direcció, en Guillem Roca Colomer, un jove dansaireque ja participava en els inicis del nou esbart (febrer 1977). El canvi de direcció es va fer sense trencaments, com un procés natural. L’esbart tenia la necessitat d’aprendre noves danses, amb el suport d’en Salvador Sansa Albert i la Mercè Colomer Bartrolí, van entrar en contacte amb un parell d’esbarts de Barcelona i, aprofitant la seva època d’estudiant, en Guillem assistia als assaigs d’aquests esbarts, aprenia noves danses i les ensenyava a Arenys de Munt. L’Esbart està format en aquell moment pel cos de dansa amb gent de 16 fins a 40 anys, diferents grups infantils i el grup juvenil, cada dos anys s’obre un grup nou i això potencia que els nous habitants del municipi coneguin el Centre. La gent del Centre s’enorgulleix de comptar amb un grup de joves que malgrat la quantitat d’estímuls i activitats de l’entorn, estiguin tant motivats per la dansa d’arrel tradicional i popular.

1992 L’ESBART DEL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT PARTICIPA EN LA CERIMÒNIA INAUGURAL DELS JOCS OLÍMPICS BARCELONA 92

L’Esbart Dansaire d’Arenys de Munt participa en la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, on membres de l’Esbart juntament amb altres voluntaris arenyencs representen el sol en el muntatge creat per la Fura dels Baus. També hi tornen a participar per la cloenda dels Jocs i pels espectacles dels Jocs Paralímpics’92.

1998 L’ESBART VIATJA AL JAPÓ

Entre els anys 1998 i el 2001 l’Esbart Dansaire del Centre Moral d’Arenys de Munt organitza quatre estades al Japó gràcies a la intervenció del Sr. Etsuro Sotoo. En elles descobreix i conviu durant estades de poques setmanes la cultura japonesa i fa una mostra de la cultura catalana a través dels seus balls i danses.

 

2005 NOU RELLEU EN L’ESBART D’ARENYS DE MUNT

L’any 2005 es produeix un relleu en la direcció de l’Esbart Dansaire, en Carles Marpons Aresté assumeix la direcció, es crea una junta, la secció es dota d’una organització bàsica: coordinació dels grups infantils, coordinació general, tresoreria, director artístic i presidenta. Es van obrint periòdicament grups infantils i l’Esbart continua creixent, el nombre de grups ve limitat pel nombre de monitors de què es disposa. El cos de dansa i el seu director posen l’accent en la innovació i la renovació. Es dóna molta importància a la formació, s’anima als dansaires a participar de cursos, el 2007 es fa un taller de castanyoles al Centre. El 2009 es participa a la Roda d’Esbarts Catalònia Infantil i Juvenil que fa que els petits dansaires actuïn fora del municipi fins el 2012.

2009 L’ESBART D’ARENYS DE MUNT ESTRENA ESSÈNCIES EL SEU NOU ESPECTACLE DE DANSA

L’any 2009 l’Esbart estrena Essències, el primer espectacle, ja no recital, un conjunt de peces estructurades amb un enfilall de sentiments, treballs en una línia d’innovació, amb diversitat d’elements escenogràfics que permeten una millor valoración del fet de dansar, nous llenguatges que s’entrellacen per poder dialogar en el marc del s.XXI.

2011 L’ESBART DEL CENTRE ENSENYA LA DANSA D’ARENYS DE MUNT A LES ESCOLES DEL POBLE

A partir de l’any 2011 monitors de l’esbart ensenyen la Dansa d’Arenys de Munt als infants del cicle superior de les escoles de primària perquè la ballin el dia de Sant Martí a la plaça de l’església.

2012 L’ESBART D’ARENYS DE MUNT ESTRENA NOU ESPECTACLE DE DANSA QUE FUSIONA POESIA I MOVIMENT

L’Esbart d’Arenys de Munt torna a innovar i ens presenta un espectable de dansa que fusiona textos d’Antoni Cantallops recitats per una parella d’actors acompanyats de moviments extrets de les danses d’esbart i executats per l’equip de ballarins del Cos de Dansa. Tot un plaer pels sentits i la ment.

2013 L’ESBART D’ARENYS DE MUNT ORGANITZA UNA MACRO BALLADA EN MOTIU DEL CENTENARI DEL CENTRE MORAL

Dissabte 21 de setembre

l’Esbart Dansaire del Centre Moral va delectar els assistents amb un recital de danses, populars i tradicionals d’arreu dels Països Catalans i coreografies de nova creació. L’actuació de l’Esbart dins dels actes del Centrenari no podia més que ser sonada, un espectacle de gran format. Els petits dansaires dels grups infantils, van ser els encarregats d’obrir l’espectacle amb les danses més tradicionals, després els joves del Cos de Dansa actual i els exdansaires van demostrar el seu art dalt l’escenari amb coreografies que esdevenien espectaculars amb una posada en escena impecable. Cal destacar també l’actuació de cinc parelles de veterans del primer esbart del Centre, la interpretació conjunta d’una peça amb dansaires dels grups infantils, el Cos de Dansa i exdansaires, així com la coincidència dalt l’escenari de pares i fills ballant la mateixa dansa. El públic va aplaudir entusiasmat les més de tres hores d’un espectacle emotiu, àgil, vistós i de qualitat.

2014 L’ESBART D’ARENYS DE MUNT ESTRENA ESPECTACLE EN LA CLOENDA DEL CENTRENARI COMMEMORANT ELS CENT ANYS DE CENTRE MORAL

Diumenge 12 de gener de 2014

L’esbart Dansaire d’Arenys de Munt posà en escena l’espectacle UN ALÈ DE CULTURA, creat expressament per a l’ocasió. Es tracta d’una reflexió a l’entorn de la Cultura. Si a l’espectacle d’inauguració del Centrenari es feia referència al passat i als sentiments que traspuaven tots els esdeveniments ocorreguts sota l’aixopluc del Centre, l’espectacle de cloenda vol ser una mirada al futur d’un Centre que haurà sabut adaptar-se a les noves generacions i al nous moments i seguirà creient, com fa cent anys, com sempre, que és bressol cultural per a joves i no tant joves, convençut que la cultura ens fa lliures i ara més que mai necessitem persones lliures! A l’espectacle hi participaran el Cos de Dansa de l’Esbart, els músics Blanca Soler al piano i Marc Egea als vents i l’actor Xavi Ruiz.

2018 L'ESBART ESTRENA LES GITANES D'ARENYS DE MUNT

15 de setembre del 2018

Per fi vam poder cridar, GITANES! ..., després de més de dos anys darrere el projecte, l’Esbart l’ha pogut presentar. Una plaça amb més de 500 persones, amb amics, familiars, gent que ens descobria per primera vegada i aquells i aquelles que fa 40 anys que ens acompanyeu, amb la il·lusió de les estrenes, els nervis per tot el que ens hi jugàvem, i amb l’esforç d’un equip humà que ho dóna tot des de fa tants anys. Tot estava a punt.


Va ser una nit màgica, la plaça convertida en un teatre imponent, el murmuri de la gent dels dies importants, el temps es va parar durant dues hores. Danses d’arrel,  noves propostes, revisions del passat, mirades de futur... i un naixement!. Al cor d’Arenys de Munt es van presentar les Gitanes d’Arenys de Munt, un dansa de l’Esbart i també un regal per als arenyencs/es que vulguin ballar-les. Ara toca transformar una dansa escènica en una dansa popular, animeu-vos a ballar-les! Sortim al carrer a fer festa, a gaudir i compartir dansa, a recuperar el ball a plaça que ens unia com a poble. Si t’agrada ballar, no et pots quedar al marge, entre tots les farem populars, les adaptarem, les millorarem, en farem festa (de poble i per al poble). Que sigui de tots i per a tots depèn de tu!
 

Please reload

bottom of page