LA JUNTA I ELS SOCIS




El Centre Moral d’Arenys de Munt és una associació cultural, sense ànim de lucre, fundada el 1913, que promou l’educació integral dels infants i joves i col·labora en la formació i desenvolupament personal i col·lectiu de les persones adultes, mitjançant l’organització d’activitats cívico-socials, culturals, humanístiques, assistencials, esportives i recreatives. Aquestes activitats són organitzades per la Junta Directiva i les diferents seccions.
Els associats gaudeixen de descomptes en totes les activitats que organitza l’entitat, a més d’alguns actes gratuïts (Cinema Familiar els diumenges a la tarda, participar a totes les Seccions) i el lliurament a domicili del Batec, la revista mensual del Centre.
Missió
La missió principal del Centre és facilitar a Arenys de Munt — sense excloure la possibilitat d'actuar en altres municipis del seu entorn geogràfic —, un espai on es puguin satisfer de manera no lucrativa les necessitats culturals, socials i participatives de tots els seus habitants, així com algunes d'esportives, humanístiques i recreatives que no competeixin amb altres entitats, associacions o institucions de la vil·la.
D'aquesta missió es concreta:
- Promoure l'educació integral d'infants i joves.
- Col·laborar en la formació i desenvolupament personal i col·lectiu d'adults.
- Impulsar la promoció de la llengua i la cultura catalana.
Visió
L'entitat es proposa seguir els passos de la seva tradició, amb la intenció d'adaptar-los i modernitzar-los el que calgui sense perdre la seva essència. Així com de promoure i innovar amb noves activitats que es puguin generar fruit de la inquietud de nous públics joves i establir-se com a motor de canvi referent en l'àmbit ateneista.
D'aquesta visió es concreta:
- Les persones participants considerin el Centre com el seu punt de desenvolupament personal i creatiu.
- Les persones voluntàries trobin en el Centre un espai on se sentin còmodes per desenvolupar la seva tasca humana i social.
- Les persones sòcies ajudin econòmicament al Centre a realitzar els seus projectes.
- El personal del Centre se senti identificat i compromès amb els objectius de l'entitat.
- Les entitats, institucions, associacions i població d'Arenys de Munt valorin la tasca del Centre en tots els seus projectes i s'animi a col·laborar-hi de manera activa.
Valors
Creativitat
Com a motor per reinventar-se, cercar solucions i dibuixar millors realitats.
Convivència
Des de la igualtat de drets, respectant la singularitat de totes les persones i fomentant el diàleg i la cultura.
Solidaritat
Creant un clima solidari amb l'entorn immediat impulsant el voluntariat generador d'activitats culturals i cíviques.
Implicació
En la promoció i difusió de la cultura popular catalana.
Respecte
Envers les persones i l'estima pel medi ambient.
LA JUNTA
La Junta Directiva és l’equip de persones que regeix, administra i representa l’associació. Qualsevol associat pot presentar-se per ocupar un càrrec dins de la Junta Directiva. Els càrrecs s’exerceixen durant un període de quatre anys, sense perjudici que puguin ser reelegits.
La Junta Directiva, segons els estatuts vigents té les següents facultats:
-
Representar, dirigir i administrar l’associació de la manera més àmplia que reconegui la Llei; així mateix, complir les decisions preses per l’Assemblea General, d’acord amb les normes, instruccions i directrius que aquesta Assemblea estableixi.
-
Prendre els acords que calgui en relació amb la compareixença davant dels organismes públics i per exercir tota mena d’accions legals i interposar els recursos pertinents.
-
Proposar a l’Assemblea General la defensa dels interessos de l’associació.
-
Proposar a l’Assemblea General l’establiment de les quotes que els membres de l’associació han de satisfer.
-
Convocar les assemblees generals i controlar que es compleixin els acords que s’hi adoptin.
-
Presentar el balanç i l’estat de comptes de cada exercici a l’Assemblea General perquè els aprovi, i confeccionar els pressupostos de l’exercici següent.
-
Contractar els empleats que l’associació pugui tenir.
-
Inspeccionar la comptabilitat i preocupar-se perquè els serveis funcionin amb normalitat.
-
Establir grups de treball per aconseguir de la manera més eficient i eficaç els fins de l’associació, i autoritzar els actes que aquests grups projectin dur a terme.
-
Nomenar els vocals de la Junta Directiva que s’hagin d’encarregar de cada grup de treball, a proposta dels mateixos grups.
-
Dur a terme les gestions necessàries davant d’organismes públics, entitats i altres persones, per aconseguir: – subvencions o altres ajuts – l’ús de locals o edificis que puguin arribar a ser un lloc de convivència i comunicació
-
Obrir comptes corrents i llibretes d’estalvis a qualsevol establiment de crèdit d’estalvi i disposar dels fons que hi hagi en aquest dipòsit. La disposició dels fons es determina a l’article 29.
-
Resoldre provisionalment qualsevol cas que no hagin previst els estatuts i donar-ne compte en la primera reunió de l´Assemblea General.
-
Qualsevol altra facultat que no estigui atribuïda d’una manera específica a algun altre òrgan de govern de l’associació o que li hagi estat delegada expressament.
RESPONSABLES DE LES SECCIONS
Les Seccions del Centre són l’eix principal de l’Entitat i les que constitueixen la part més important del seu funcionament i raó de ser. Estan formades pels socis i beneficiaris que volen practicar l’activitat que s’hi desenvolupa. Les Seccions que formen i pertanyent al Centre i els seus responsables són:
Teatre: Joan Llavador Oliveti
Esbart: Carles Marpons Aresté
Coral: Maica Bretxa
Agrupació sardanista: Maria Canaleta Valentí i Josep Roca Casals
Cinema: Marçal Mora
Rau Rau: Meli Cardoso Santana i Tere Salvà Catarineu
Sortides culturals: Esteve Torrent Fontbona
Grup Pessebrista: Vicenç Herrero Asensio
Carrossaires: Jordi Roura Boix
Escacs: Josep Maria Pitarque Illa
Tennis taula: Jaume Bosch Perez
Batec: Montserrat Fontbona Missé
Centrenari: Montserrat Fontbona Missé
Tramoia: Francesc Torrent Crous
Vestuari: Tere Salvà Catarineu i Paqui Roca Colomer
Maquillatge i perruqueria: Pilar Alcaide i Lourdes Roig
ELS SOCIS
Actualment, formen part del Centre més de 630 socis titulars i 2400 associats beneficiaris; cada soci o sòcia titular pot acollir en la seva inscripció els membres de la seva unitat familiar.
Per ser soci del Centre només s’ha d’emplenar la sol·licitud corresponent i estar al corrent de pagament de la quota familiar de 5,60 euros al mes que s’incrementa anualment segons l’IPC.
Els socis gaudeixen de descomptes en la programació cultural del Centre, poden participar gratuïtament de les seccions del Centre i del lliurament a domicili del Batec, la revista mensual del Centre.
Anualment se celebra l’Assemblea de socis on tots els socis titulars tenen dret a vot. L’Assemblea és el màxim òrgan de decisió de l’entitat.
Són drets dels socis:
1. Assistir amb veu i vot a les reunions de l’Assemblea General.
2. Ser informats en l’Assemblea General de la marxa econòmica, administrativa i de les activitats de l'associació.
3. Elegir o ser elegits per als llocs de representació o per exercir càrrecs directius.
4. Exercir la representació que se’ls confereixi en cada cas.
5. Intervenir en el govern i les gestions, en els serveis i les activitats de l’associació, d’acord amb les normes legals i estatutàries.
6. Exposar a l’Assemblea i a la Junta Directiva tot el que considerin que pugui contribuir a fer més plena la vida de l’associació i més eficaç la realització dels objectius socials bàsics.
7. Sol·licitar i obtenir explicacions sobre l’administració i la gestió de la Junta Directiva o dels mandataris de l’associació.
8. Ésser escoltats prèviament a l’adopció de mesures disciplinàries.
9. Rebre informació sobre les activitats de l’associació.
10. Fer ús dels serveis comuns que l’associació estableixi o tingui a la seva disposició.
11. Formar part de les seves seccions o grups de treball.
12. Posseir un exemplar dels estatuts.
13. Consultar els llibres de l’associació.
Són deures dels socis:
1. Comprometre’s amb les finalitats de l’associació i participar activament per assolir-les.
2. Contribuir al sosteniment de l’associació amb el pagament de quotes, derrames i altres aportacions econòmiques fixades i aprovades per l'assemblea general d’acord amb els Estatuts.
3. Complir la resta d’obligacions que resultin de les disposicions estatutàries.
4. Acatar i complir els Estatuts, els Reglaments i els acords vàlidament adoptats per les assemblees generals o per la Junta Directiva.
L’Assemblea General
L’Assemblea General és l’òrgan sobirà de l’associació; els seus membres en formen part per dret propi i irrenunciable. Els socis, reunits en Assemblea General legalment constituïda, decideixen per majoria els assumptes que són competència de l’Assemblea i tots els membres queden subjectes als acords de l’Assemblea General, incloent-hi els absents, els qui en discrepen i els presents que s’han abstingut de votar.
L’Assemblea General es reuneix en sessió ordinària com a mínim un cop l’any, dins dels mesos compresos entre gener i febrer, ambdós inclusiva.
LA NORMATIVA INTERNA