JURISTES I EXPERTS FINALITZEN EL CICLE DE CONFERÈNCIES "FEM UN NOU PAÍS" AL CENTRE MORAL PARLANT-NOS DE LES POSSIBILITATS D'UNA FUTURA CONSTITUCIÓ CATALANA.

 

35 persones van poder gaudir d'una classe magistral de la història de les diferents constitucions catalanes i de tipus i característiques de les constitucions contemporànies.

En la primera part de la xerrada vam poder descobrir els drets que oferien les constitucions catalanes als ciutadans catalans catalogant-los de ciutadans lliures on, ja des del 1033 les Corts eren les que escollien el rei fent-lo un càrrec no estrictament hereditari. Vam conèixer que ja fa segles que a Barcelona existia un banc públic anomenat Taula de Canvis que passava un control fiscal als polítics per evitar la corrupció. També ens vam poder fer de com funcionaven els consolats catalans repartits pel territori amb activitat catalana i descobrir que la presumpció d'innocència fa molts segles ja era vigent a Catalunya amb la Llei de Segreres impulsada per l'Abad Oliva.


En la segona part ens van realitzar una classe didàctica on ens mostraven el tipus de sobiranies que reconeixen les constitucions democràtiques. Com reconèixer una implicació més directa de la ciutadania amb l'exemple de sobirania semidirecte on els ciutadans controlen el parlament amb la possibilitat d'esmenar lleis aprovades per aquest. També ens van explicar tipologies d'elecció del poder executiu remarcant el cas on la ciutadania escull la presidència i no el parlament com passa actualment a l'estat espanyol.


Finalment es van mostrar la importància d'un poder judicial independent dels altres poders legislatius i executius.