top of page

EL CENTRE, MÉS DE 100 ANYS FENT CULTURA

El Centre Moral d’Arenys de Munt, associació cultural, sense ànim de lucre, fundada el 1913, porta més de 100 anys aportant cultura, civisme, cohesió, llengua, poble a Arenys de Munt.

NEIX EL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT

1913

El 12 de gener del 2013 es funda el Centre Moral d'Arenys de Munt que inclou la fundació del 1r Orfeó.

El 9 de febrer del 2013 s'inaugura el local social.

LES PRMRES SADANES ARRIBEN A ARENYS DE MUNT DE LA MÀ DE GENT DEL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT

1920

El Centre Moral d’arenys de Munt és pioners en realizar ballades de sardanes a Arenys de Munt

ALS ANYS VINT ARRIBA EL CINEMA MUT AL CENTRE

1920

Als anys 20 el centre Moral d’Arenys de Munt inicia unes sessions de cinema mut on el vicari del poble projectava imatges de sants i Martins a la mainada del poble explicant-los les històries que representaven.

EL CENTRE COL•LABORA EN EL PRIMER HOMENATGE A LA VELLESA

1927

El Centre Moral d’Arenys de Munt com entitat cico-cultural principal a Arenys de Munt col·lbora en el 1r Homentage a la Vellesa.

PER PRIMERA VEGADA S’ESCOLTA LA RÀDIO A ARENYS DE MUNT

1929

L’11 de noviembre DEL 1929 un grup de joves inquiets del Centre Moral d’Arenys de Munt aconsegueixen que per primera vegada s’escolti la ràdio a Arenys de Munt i es faci una retransmissió de les campanades del rellotge del Parlament de Londres

ES CONSTITUEIX LA BIBLIOTECA POPULAR D’ARENYS DE MUNT AMB UNA DONACIÓ DE LLIBRES PER PART DEL CENTRE MORAL

1932

Una nova Biblioteca Popular es constitueix Arenys de Munt, formant-ne part del patronat el President del Centre Moral d’Arenys de Munt. El Centre a més participa en els fons de llibres de la biblioteca  amb una donació de llibres instructius, morals

i religiosos.

NEIX L’ORFEÓ SANT MARTÍ

1933

Realitzada la fundació de l’Orfeó Sant Martí, sota la direcció de Josep Badia Vergés.

SANT JOSEP, NOU PATRÓ DEL CENTRE MORAL

1935

22 d’octubre, mort de Mn. Narcís Farró Vilanova, fundador i primer

consiliari. Nou Consiliari, Mn. Isidre Vila Font. Es declara Sant Josep

festa patronal. S’adhereixen a l’entitat les associacions: Filles de Maria,

Fejocistas i Acció Catòlica.

EL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT ÉS INCAUTAT PEL PSUC

1936

24 de maig, Assemblea General Extraordinària de socis abans d’esclatar la guerra civil. 24 de juliol, el Centre és incautat pel Comitè Marxista i lliurat al PSUC, es paren les activitats.

EL CENTRE ES REACTIVA PASSADA LA GUERRA

1939

És assassinat a Collsuspina Mn. Isidre Vila Font, consiliari. 26 de setembre, Josep Colomer Valls, president de l’entitat, sol·licita al delegat de la Central Nacional Sindicalista de Barcelona l’autorització per a tornar a realitzar les activitats. Ofici del Governador Civil de Barcelona, la societat es reintegra a la seva vida cultural, religiosa i recreativa.

TEATRE I CINEMA, ACTIVITAT HABITUAL DEL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT

1944

Es normalitzen les representacions teatrals i les sessions de cinema. El grup de teatre representa Don Gonzalo o l’orgull del Gech i El Ferrer de tall.

EL CENTRE ORGANITZA EL PRIMER CONCURS DE PESSEBRES DE GUIX

1945

S’organitzen els primers concursos de pessebres de guix.

NEIX L’ORFEÓ SANTA CECÍLIA

1946

12 de juliol, fundació de l’Orfeó Santa Cecília. 30 de juny de 1948, dissolució de l’Orfeó Santa Cecília.

ARRIBA EL CINEMA SONOR AL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT

1950

Un cop acabada la guerra, cap als anys 50, ja es va projectar cinema sonor al Centre. Els records de l’època són una mica desdibuixats encara, però se sap que per poder deixar de fer cinema mut es va haver d’acoblar l’antic projector a la nova tècnica.

NEIX LA SECCIÓ INFANTIL DE TEATRE AL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT

1951

L’any 1951 per iniciativa del rector Jaume Recarens Prat es crea al Centre, la Secció infantil de teatre. És la primera activitat de teatre en català que s’organitza a Arenys de Munt per a nens i nenes després de la guerra civil. N’és el director en Josep Borrell Terra en col·laboració amb la seva dona, Maria Closa Macià.

EL CENTRE MORAL COMPRA EL LOCAL ON FINS ARA ESTAVA DE LLOGUER

1953

El 4 de febrer de 1953, el centre Moral compra el local social, que fins ara utilitzava en regime de lloguer, per 75.000 ptes. (450,76€) Es pinta la façana i s’hi col·loca el nom amb rètols al voladiu de l’entrada.

LA SECCIÓ INFANTIL DE TEATRE DEL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT ESTRENA HIMNE EN CATALÀ

1954

L’any 1954 l’Andreu Lloveras Utzet, pare de l’Antònia i en Josep, components de la Secció de Teatre Infantil del Centre, escriu l’Himne de la Secció infantil del teatre. Aquest és transcrit en una senyera i el 3 d’octubre de 1954, tots els infants el canten per primera vegada en la representació de la rondalla La gelosia d’una reina.

 

L’Himne constitueix el primer símbol extern que els identificava com a grup. L’Andreu Roca March i la Maria Gaspart Mora n’apadrinen la senyera.

PRIMER PESSEBRE MONUMENTAL D’ARENYS DE MUNT ELABORAT PEL GRUP PESSEBRISTA DEL CENTRE

1955

El primer pessebre monumental a Arenys de Munt el van fer la gent del Centre l’any 1955 a l’església; van regalar un nen Jesús al mossèn i com que a l’església no hi havia gairebé res després de la guerra recent, ell va comprar la resta de figures del naixement.

EL PESSEBRE MONUMNTAL D’ARENYS DE MUNT ES FA MÉS GRAN

1957

L’any 1957, amb mossèn Josep Gelpí Català, en Josep Borrell Terra i en Quim Missé

Torras s’animen a fer un pessebre més gran. Demanen ajut a l’Andreu Roca March que els deixa material de construcció, a en Pepet Valls Vives que dóna paper d’embalar i a en Borrell que en dibuixa el fons (pintant-lo a l’actual Sala Corrioles que en Lluís Corrioles li cedeix ben content). Durant 10 anys es realitza el pessebre monumental al presbiteri de l’església.

RELLEU EN LA SECCIÓ DE CARAMELLES DEL CENTRE

1959

El Centre ha tingut entre les seves seccions un cor infantil de Caramelles que s’ha mantingut al llarg dels anys de la mà de diferents directors. Volem fer una especial memòria del Sr. Josep Badia Vergés. Després d’ell el va dirigir una dona, la Sra. Paquita Riera Vernis que ho va deixar l’any 1959 i va passar el relleu a una altra dona, la Sra. M. Dolors Colomer Planas. La M. Dolors durant 31 anys va mantenir viva al nostre poble aquesta tradició catalana proclamant pels carrers de la vila valors genuinamente catalans: tradició, religió i cultura, o, també, com una nota alegre i acolorida de la Pasqua: infants, cançons, primavera.

CAMPANYA RENEIXAMENT, EL CENTRE MORAL PREN EMBRENZIDA

1961-1962

Comença la Campanya Renaixement. Es relaitzen reformes al local, es fa el bar nou i la llar, les obres es financen amb una tómbola i aportacions particulars

PROGRAMES DE CINEMA EN CATALÀ ES REPERTEIXEN AL CENTRE

1963

Als anys 60, amb la màquina Debrie, es va fer un cicle de Cine-Forum que va portar grans títols de pel·lícules a Arenys de Munt.

 

En aquella època tot s’havia de fer en castellà. També els programes de mà del cinema. Però al Centre Moral s’hi van fer els primers programes de cinema escrits en català d’Arenys de Munt. Els havien preparat el Quico Valls Macià, l’Antoni Espiell Saleta i en Joaquim Colomer Bartrolí. El rector i el president del Centre, en Joan Vilà Boada, els va prohibir repartir-los. Però ells, murris com pocs, just abans d’obrir les

portes de la sala, en van repartir un a cada butaca.

AMB LA CELEBRACIÓ DELS 50 ANYS DEL CENTRE MORAL NEIX EL GRUP DANSAIRE D’ARENYS DE MUNT

1963

Uns quants joves arenyencs, a l’empara del Centre, comencen entre els anys 1963 i 1969 l’aventura de muntar un esbart dansaire, l’Esbart Dansaire del Centre Moral, tant pel delit de ballar com per fer-ho en català.

 

Domingo Parera Girona, membre de Junta, juntament amb M. Teresa Comas Culubret i Francesc Valls Macià, van endegar un projecte que es fa realitat la diada de Sant Josep del 1963 amb el nom de “Grup Dansaire”, a tall de cloenda de l’acte inaugural delcinquantenari de l’entitat.

DOCUMENTALS DE PAÏSOS ESTRANGERS ES PROJECTEN AL CENTRE

1964

Amb la compra de la màquina de cinema de pas universal de Can Rovira es comencen a proyectar documentals estrangers cedits per embaixades i consultas situats a Barcelona. El Soci Feliu Parera Girona s’encarregava d’aconseguir aquestes cintes de propaganda.

S’ORGANITZEN SIMULÀNIES D’ESCACS A ARENYS DE MUNT

1966

Per celebrar el Sant Jordi del 1966 ( i durant 3 anys seguits) s’organitzar alguns campionats de simultànies, una modalitat en la que un sol jugador (un Mestre o Gran Mestre) juga diverses partides d’escacs alhora. En aquest sentit, el Gran Mestre Arturo Pomar realitza dues exhibicions contra més de 20 jugadors a les Escoles, l’actual edifici del Col·legi Sant Martí. A la primera, el Sr. Mitjà és l’únic jugador que l’aconsegueix guanyar i, a la segona, l’Antoni Salvà aconsegueix fer-li taules. Molt bon paper d’aquests dos jugadors locals contra un Campió i Gran Mestre Internacional.

 

 

Simultànies d’Escacs. S’organitzen per Sant Jordi (durant 3 anys) recitals

de Cançó, actuen al Centre Moral diferents membres de la Nova

Cançó.

NEIX LA SECCIÓ ESPORTIVA DE TENNIS TAULA

1968

El 1968 el President del Centre Moral d’Arenys de Munt el Dr. Jordi Mitjà, decideix amb la seva Junta adequar una sala per a jugar a Tennis Taula a nivell de competició. Abans es jugava ping-pong a diferents espai del centre però de forma esporàdica i no competitiva.

 

Amb alts i baixos, l’equip del Centre ha competit al llarg de gairebé cinquanta anys com a federats. Ha arribat a tenir fins a cinc equips en competició.

ARRIBEN LES PRIMERES DONES A LA JUNTA DEL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT

1972

Per primera vegada des de la fundación del Centre Moral d’arensy de Munt, l’any 1972 arriba a la Junta del Centre el sexe femení encapçalat per les vocals M. Dolors Colomer Planas i Pepita Mas Pera.

NEIX EL CINECLUB LLANTERNA

1971

11 de març, es constitueix el Cine-club Llanterna. Durant els darrers anys del franquisme i els primers de la transició, a Arenys de Munt existia un grup de persones, del poble i de fora, que es reunien per mirar pel·lícules de cinema i comentar-les, guiats per un presentador. Van començar l’any 1971 organitzant sessions de cine-

fòrum.

 

La iniciativa gualla i el cine-fòrum projecta fins a tretze films, el primer va ser Se acabó el negocio, dirigida per Marco Ferreri i presentada per Joaquim Romaguera. Films de directors tan reconeguts com Luís Buñuel, Ingmar Bergman o Elia Kazan van ser projectats al Cine Colomer, “Can Corrioles”.

 

Inici del grup de

joves Barretina.

FUNDACIÓ DE L’ESBART DANSAIRE DEL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT

1977

El febrer de 1977, amb motiu del repartiment de premis del concurs de pessebres que cada any organitza el Centre, neix d’Esbart Dansaire del Centre Moral d’Arenys de Munt sota la direcció de Maria Assumpció Recasens Valls, antiga dansaire de l’Esbart Maragall d’Arenys de Mar.

 

L’Esbart presenta el valor afegit d’actuar a manera de tarja de presentació de la nostra vila amb garantia de qualitat, com així ha estat en les nombroses gires artístiques que ha tingut ocasió de fer per França, Portugal, Suïssa, l’antiga Iugoslàvia, Anglaterra, Japó, i en moltes ciutats i viles del nostre país. Els contactes amb alguns dels més importants coreògrafs especialitzats en dansa tradicional catalana van fer que l’Esbart anés apujant el llistó de qualitat i d’exigència artística.

EL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT TORNA A ESCRIURE EN CATALÀ L’ACTA DE L’ASSEMBLEA

1978

Es torna a redactar l’acta de l’Assemblea en català.

ARRIBA EL PRIMER CICLE DE CONFERÈNCIES AL CENTRE

1979

Primers cicles de conferències.

NEIX L’ESCOLA DE PESSEBRES DE GUIX

1980

Escola de pessebres de guix.

EL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT CELEBRA ELS 70 ANYS DE PASTORETS

1985

70 anys de Pastorets, representacions extraordinàries de L’Estel de

Natzaret.

COMPREM EL NOU LOCAL DE CAN CORRIOLES

1986

El 18 de juliol de 1986, el Centre Moral d’Arenys de Munt adquireix en subhasta el nou local de Can Corrioles. El nou edifici, molt més gran, amb molts més espais per actes de tota mena, és vist com una obertura, una oportunitat de canviar i de créixer i provoca la implicació d’una massa ciutadana molt àmplia i transgeneracional, els més grans estan convençuts que no es pot deixar perdre tota la història que ells han

ajudat a construir i els joves hi veuen la possibilitat d’un espai propi on canalitzar els projectes. El nou edifici està, però, molt malmès i cal reconstruir-lo, molts voluntaris hi aboquen el seu entusiasme i il·lusió.

L’ESBART COMENÇA NOVA ETAPA AMB RELLEU A LA DIRECCIÓ

1987

L’Esbart Dansaire del Centre estrena nova direcció, en Guillem Roca Colomer, un jove dansaireque ja participava en els inicis del nou esbart (febrer 1977). El canvi de direcció es va fer sense trencaments, com un procés natural. L’esbart tenia la necessitat d’aprendre noves danses, amb el suport d’en Salvador Sansa Albert i la Mercè Colomer Bartrolí, van entrar en contacte amb un parell d’esbarts de Barcelona i, aprofitant la seva època d’estudiant, en Guillem assistia als assaigs d’aquests esbarts,

aprenia noves danses i les ensenyava a Arenys de Munt. L’Esbart està format en aquell moment pel cos de dansa amb gent de 16 fins a 40 anys, diferents grups infantils i el grup juvenil, cada dos anys s’obre un grup nou i això potencia que els nous habitants del municipi coneguin el Centre. La gent del Centre s’enorgulleix de comptar amb un grup de joves que malgrat la quantitat d’estímuls i activitats de l’entorn,

estiguin tant motivats per la dansa d’arrel tradicional i popular.

LLUÍS LLACH ACTUA AL CENTRE

1987

Concert de Lluís Llach.

CELEBRACIÓ DELS 75 ANYS

1988

El dia 1 de gener de 1988 es dóna el tret de sortida a la celebració del

75è Aniversari amb la descoberta de l’escut del Centre a la façana i

el llançament de setanta-cinc petards. A aquest acte el segueixen tot

una sèrie d’activitats en les que el jovent pren un protagonisme rellevant,

en les comissions creades per la celebració de l’aniversari de l’entitat són protagonistes la comissió de comunicació, que engega el butlletí informatiu que esdevindrà el Batec, la revista de l’entitat que s’ha continuat editant fins avui; i la comissió infantil, responsable de programar activitats per a infants, una de les més actives: organitza gimcanes, tallers de màscares, recitals de danses i de cançons... També s’edita el llibre 75è aniversari del Centre Moral.

PER PRIMERA VEGADA UNA DONA ÉS NOMENADA PRESIDENTA DEL CENTRE

1990

Per primera vegada des de la fundació del Centre Moral d’Arenys de Munt una dona presideix l’entitat. Antònia Valls Macià Ocupa a ques càrrec des del 1990 al 1991.

VOLUNTARIS DEL CENTRE ADAQUEN DE NOU LES INSTAL•LACIONS DEL CENTRE

1992

El 1992 es fan obres a l’escenari, es tira a terra un envà, s’instal·la una

biga de ferro, es renova el quadre de llums i la instal·lació elèctrica de

l’escenari, es compren nous focus, es fan els armaris del vestuari, es

compra el projector de vídeo, es fa el condicionament del passadís

d’entrada. La major part de les obres es fan amb la mà d’obra voluntària

dels socis.

L’ESBART DEL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT PARTICIPA EN LA CERIMÒNIA INAUGURAL DELS JOCS OLÍMPICS BARCELONA 92

1992

L’Esbart Dansaire d’Arenys de Munt participa en la cerimònia inaugural

dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, on membres de l’Esbart juntament amb altres voluntaris arenyencs representen el sol en el muntatge creat per la Fura dels Baus.

 

També hi tornen a participar per la cloenda dels Jocs i pels espectacles dels Jocs Paralímpics’92.

 

EL CENTRE ORGANITZA CURSETS DE JARDINERIA, CUINA I MAQUILLATGE

1993

Organització dels primers cursets: flors artificials, cuina, maquillatge, jardineria... que amb diferents temàtiques s’aniran organitzant fins a l’actualitat.

REMODELACIÓ DE LA SALA PETITA DEL CENTRE

1994

La impetuositat dels joves dansaires de l’Esbart fa possible que el 1994

es condicioni l’espai de sobre el bar, l’anomenada Sala Petita, com

a sala d’assaig de l’Esbart, els mateixos dansaires s’encarreguen de

pintar, posar miralls i d’empostissar (el terra de fusta havia estat arrencat

per l’antic propietari per alimentar la caldera de llenya de la

calefacció).

 

 

Acabades les obres de calefacció i d’arranjament de la façana i del

passadís entrada. Programació de cinema setmanal dissabtes nit i

diumenge tarda, a més del cinema familiar dels diumenges a la tarda.

ARRIBEN LES 8H DE CINEMA DE TERROR AL CENTRE

1994

El 1994, a més d’iniciar-se la programació regular de cinema els caps de setmana, també s’organitzen les primeres 8h de cinema de terror en col·laboració amb Ràdio Arenys de Munt. L’experiència es repetirà l’any següent.

 

A més de la programació ordinària se n’organitzen altres d’extraordinàries per animar l’assistència de nou públic, com l’homenatge al cinema en el seu centenari (1995) amb la projecció d’un cicle de films històrics,

EL CENTRE APROVA LA GRAN REMODELACIÓ DE LES INTAL•LACIONS

1997

El 7 de desembre de 1997, en assemblea extraordinària es presenta als socis el projecte de remodelació de la Sala Gran, que preveu l’engrandiment de la boca

de l’escenari, adequació de les sortides d’emergència, la reforma de

la instal·lació elèctrica, la retirada de les teles laterals i del sostre, la instal·lació de plaques de material ignífug i el canvi de les butaques de platea, dues-centes persones assisteixen a la convocatòria.

 

L’aleshores president, Jordi Roca Casals, exposa el projecte d’obres

i el finançament que preveu dur a terme les obres en una sola fase

per evitar el tancament de la Sala massa temps. L’Assemblea l’aprova per unanimitat. El pressupost és de vint-i-dos milions de pessetes (132.222,66 euros), es demana un crèdit personal, avalat pel Bisbat de Girona, a pagar en deu anys; s’acorda que una tercera part del crédito es cobrirà mensualment amb els ingressos directes habituals del Centre i les dues terceres parts restants es cobriran amb les quotes

extraordinàries d’obres que es sumaran a la quota mensual de soci. La quota d’obres es fixa en 300 pessetes (1’80€). El juliol de 2008 s’acabarà de pagar el crèdit i el soci deixarà de pagar el suplement d’1,80€ de la quota mensual.

 

Després de tot un any condicionat perles obres, l’agost de 1998 s’inaugura la nova Sala Gran.

INAUGURACIÓ DE LA NOVA SALA GRAN DEL CENTRE

1998

Inauguració de la Nova Sala Gran. Creació de la nova secció d’escacs.

Es fa el carnet de soci.

REFUNDACIÓ DEL CLUB D’ESCACS CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT

1999

L’any 1999 es torna a refundar el club d’escacs que havia existit des del anys 60 a Arenys de Munt i ara passa a anomenar-se Club d’Escacs Centre Moral d’Arenys de

Munt. A partir d’aquí, tornen a participar en el Campionat de Catalunya per Equips. Inicialment, es va començar a Tercera Divisió i el primer any ja es va pujar a Segona. Llavors es va estar 7 anys en aquesta categoria fins que el 2008 es va pujar a Primera i, l’any següent, es va assolir la Categoria de Preferent.

 

Durant aquests darrers anys, a part del primer equip, el club té un o dos equips més en d’altres categories inferiors. Durant molt de temps va tenir un equip a Tercera Categoria, integrat per un jove planter de jugadors de l’Escola d’Escacs. L’Escola és un dels pilars del club, arribant a tenir al voltant d’uns 20 nens i nenes d’edats compreses entre els 5 i els 14 anys, alguns dels quals han acabat participant en diversos campionats locals, comarcals i, fins i tot, el de Catalunya.

EL CICLE PRIMAVERA DE LES ARTS S’ESTRENA AL CENTRE

2000

A Arenys de Munt l’any 2000 l’Ajuntament programa el 1r cicle Primavera

de les Arts que havia començat de manera modesta l’any 1997 anomenant-se Primavera de Música i Teatre. Ara se li afegeix la dansa i es comença a agregar altres municipis en l’organització, adquirint una categoria supramunicipal. En el seu programa hi ha, no només espectacles de gran renom, aportant qualitat i noves ofertes, sinó també propostes de producció local, apostant d’aquesta manera

per la qualitat dels diferents col·lectius dedicats als camps artístics del teatre, la música i la dansa.

EL CINEMA ALTERNATIU TAMBÉ ES COMENÇA A VEURE AL CENTRE

2000

L’any 2000 s’inicia una altra activitat periòdica a l’entitat, el Cinema Alternatiu. La junta acull de bon grat la proposta d’uns socis enamorats del cinema que volen tornar a fer sessions de cine-fòrum amb pel·lícules de totes les èpoques. A les sessions es presenta la pel·lícula per part d’una persona experta en el tema, es passa el film i al final es fa fòrum, es distribueix a l’inici de les sessions un tríptic explicant la pel·lícula, les crítiques...

NEIX L’AGRUPACIÓ SARDANISTA

2001

El 2000 es crea la secció Agrupació Sardanista. Es constitueix per coordinar dues activitats que es fan a Arenys de Munt de manera sistemàtica dedicades a la sardana: les sardanes a l’estiu a la plaça i el concurs de sardanes de Sant Martí. El grup ja existeix amb anterioritat però a partir d’aquest any s’integra a l’estructura del Centre Moral la qual cosa els permet tirar endavant altres iniciatives: l’edició del CD Arenys de Munt a toc de cobla que és una grabación en directe de la Principal de la Bisbal, on es recopilen totes les cardanes dedicades o fetes a Arenys de Munt; també es fa una exposición recopilant tota l’activitat sardanística històrica del poble, des del cèlebre

Aplec de Lourdes. Aquesta exposició es fa coincidint amb el 50è Concurs Nacional de Colles Sardanistes que es celebra a Arenys de Munt; anualment s’organitza un curset de sardanes a l’estiu amb diferents nivells d’aprenentatge de la dansa; l’any 2013 col·labora amb l’Ajuntament en l’organització de la Capital de la Sardana.

ARRIBEN ELS ESPECTACLES INFANTILS A ARENYS DE MUNT DE LA MÀ DE RIALLES

2002

Rialles inicia l’activitat el setembre de 2002, a proposta de Mn. Joan Mollerusa Costa, amb l’objectiu de portar espectacles infantils a Arenys de Munt, un gènere força oblidat no només al Centre sinó també al poble. Amb Rialles s’aconsegueix una programació regular d’espectacles durant tot l’any. Es signa un conveni a tres bandes, ajuntament, Rialles (entitat sense ànim de lucre que promou i organitza espectacles dirigits al públic familiar, nascuda de la mà d’Òmnium Cultural l’any 1972) i Centre Moral, pel qual l’Ajuntament paga els espectacles i la difusió, Rialles proporciona els espectacles professionals per a infants i joves de qualitat reconeguda i el Centre Moral gestiona:

tria els espectacles, contacta amb les companyies, s’encarrega de la venta d’entrades i de que el local tingui els requeriments tècnics.

 

Els primers anys es programen de sis a vuit espectacles anuals, més

endavant, amb la crisi, es van reduint fins a tres. A partir de 2010

les despeses les assumeix íntegrament el Centre Moral. L’any 2006

Rialles surt de l’òrbita d’Òmnium i la secció, al Centre, passa a anomenar-

se Rau-rau.

 

El primer espectacle es va fer el 22 de setembre de 2002, Els tres porquets de Dreams Teatre. La millor entrada la va fer l’espectacle Gran Màgiacadabra del Mag Lari, el 19 d’octubre de 2008, destaca també l’espectacle de ciència de Dani Jiménez Experimentàlia del 24 de febrer de 2013.

ELS PASTORETS MÉS INNOVADORS ARRIBEN A ARENYS DE MUNT, S’ESTRENEN ELS PASTORETS MUSICALS AL CENTRE

2002

L’any 2002, El Cocou té la gosadia de fer realitat el somni de portar a escena un musical. Sense gaires pretensions però amb molta il·lusió engresca un grapat de joves en la realització d’uns Pastorets musicals. L’aposta és arriscada però seriosa i es combina la innovación amb la tradició. Dels primers anys són les versions de grans musicals i d’èxits del moment.

 

El 2005 es produeix un punt d’inflexió amb la incorporació de músics en directe; a partir d’aquest any, Els Pastorets Musicals tenen sempre orquestra en directe per la que hi han passat diferents músics. És obligat cada any incorporar novetats, de mica en mica les versions van desapareixent per deixar pas a les cançons pròpies. Malgrat l’argument és el de sempre i tots els que els van a veure el coneixen, tothom espera la sorpresa, la novetat, el nou acudit que explicaran en Jonàs i en Mataties, la nova cançó, el nou efecte especial... L’any 2007 és un èxit total de públic, més d’un miler d’espectadors s’asseuen a les butaques del Centre per gaudir de l’espectacle.

 

L’any 2008 TV3 emet una sèrie de programes amb el nom d’Objectiu Pastorets, els Pastorets Musicals d’Arenys de Munt hi participen. L’any 2009 els Pastorets Musicals del Centre Moral estrenen una línia de productes propis: samarretes, pins, accessoris; es crea una pàgina web, un compte al Facebook i un canal Youtube; s’edita el DVD Els Pastorets des de dins i més endavant un CD amb les músiques dels Pastorets. L’any 2011 Els Pastorets Musicals aconsegueixen el 2n premi dels Premis Ateneus 2011 en la categoria de Creativitat en Cultura popular.

 

 

Primers Pastorets musicals. Creació de la pàgina

web. Es retiren els futbolins del passadís per vandalisme. Reforma

dels sanitaris de la Sala Corrioles.

EL CENTRE CELEBRA ELS 90 ANYS

2003

L’any 2003 es celebren els 90 anys de l’entitat. S’edita el llibre de

Joan Mas Jaurés Història dels Pastorets del Centre Moral, un recull

d’anècdotes, que vol ser un homenatge a totes les persones participants

dels Pastorets al llarg de 90 anys i el vídeo de Joan Navarra Alcàntara 90 anys avançant, guanyador del premi Raimon Torroja.

 

L’Esbart Dansaire viatja a Manchester i en Lluís Llach fa un concert a la Sala Gran, el novembre. De la mà de Carme Colomer Planas, s’organitzen les primeres Recitacions Poètiques que fan ressonar cada primavera, any rere any, a la Sala Corrioles, els versos de poetes locals i universals, novells i reconeguts.

 

 

També es condiciona l’escenari de la Sala Corrioles: s’enrajola, es posen

cortines i barres electrificades.

NOUS ESTATUS PEL CENTRE

2005

L’any 2005 es crea una comissió per a la renovació dels estatuts, el

maig l’Assemblea de socis reunida extraordinàriament per a la ocasió

aprova la nova redacció, no és però fins l’any 2007 que la Generalitat

aprova definitivament el text i s’inscriuen al Registre d’Entitats Jurídiques,

aquest any l’Assemblea General aprova també el Reglament de Règim Intern, que regula el funcionament de les seccions.

 

El desembrede 2012 es convoca una Assemblea General Extraordinària

per aprovar la nova modificació dels Estatuts per adequar-los a la Llei

del Llibre tercer del codi Civil de Catalunya, relatiu a les persones

jurídiques.

L’ESCOLA DE TEATRE DEL CENTRE ES MODERNITZA DE LA MÀ DEL COCOU

2005

L’any 2005 El Cocou es fa càrrec de l’Escola de Teatre del Centre, l’ETC, amb una filosofia i tarannà particular, entenen el teatre com una eina per al desenvolupament personal, no es pretén només formar actors sinó contribuir a la formació integral dels infants, adolescents i joves. A l’ETC els infants i joves aprenen coneixement d’un

mateix, seguretat personal, capacitat d’observació, expressivitat, domini del cos i de la veu, treball en equip, responsabilitat, creativitat…

 

Els primers anys funcionen dos o tres grups d’infants, de mica en mica es van ampliant els grups, els nois es fan grans i es converteixen en monitors de grups de més petits, l’ETC nodreix d’actors el grup de teatre amateur i els seus alumnes participen als Pastorets i altres activitats de l’entitat. En els darrers anys l’ETC ha fet intercanvis amb

altres escoles de teatre com la dels Catòlics d’Olot i s’han organitzat cursets i classes magistrals al Centre (amb els actors Jordi Kai Puig, Pep Plaza, Oriol Grau, entre d’altres).

NOU IMPULS AL TEATRE AMATEUR D’ADULTS AL CENTRE

2005

L’any 2005 també es produeixen canvis en el grup de teatre amateur, es renoven els actors i Agustí Puig Català es posa al capdavant de la secció, amb la col·laboració de Miquel Verdura Bilbeny, fins l’any 2013 en què agafa la direcció del grup de teatre l’Esteve Torrent Fontbona.

 

Aquests últims anys el grup de teatre torna a sortir d’Arenys de Munt a representar les obres que prepara, es presenta a diferents mostres de teatre dels pobles veïns i aconsegueix alguns guardons. L’any 2010, presenta Políticament incorrecte al concurs Ciutat de Calella i rep el premi al millor grup per votació popular, a la millor actriu secundària (Montserrat Berenguer Bigorra) i al millor actor de repartiment (Martí

Fabregà Ginesta). L’any 2012 presenten Amigues? al mateix concurs i guanyen el tercer premi de direcció (Agustí Puig Català a títol pòstum), el tercer premi a la companyia, i el segon i tercer premi a les actrius principals (Pili i Alícia Muns Terrats).

NOU RELLEU EN L’ESBART D’ARENYS DE MUNT

2005

L’any 2005 es produeix un relleu en la direcció de l’Esbart Dansaire, en Carles Marpons Aresté assumeix la direcció, es crea una junta, la secció es dota d’una organització bàsica: coordinació dels grups infantils, coordinació general, tresoreria, director artístic i presidenta. Es van obrint periòdicament grups infantils i l’Esbart continua creixent, el nombre de grups ve limitat pel nombre de monitors de què es disposa.

 

El cos de dansa i el seu director posen l’accent en la innovació i la renovació. Es dóna molta importància a la formació, s’anima als dansaires a participar de cursos, el 2007 es fa un taller de castanyoles al Centre. El 2009 es participa a la Roda d’Esbarts Catalònia Infantil i Juvenil que fa que els petits dansaires actuïn fora del municipi fins

el 2012.

 

A partir de l’any 2011 monitors de l’esbart ensenyen la Dansa d’Arenys de Munt als infants del cicle superior de les escoles de primària perquè la ballin el dia de Sant Martí a la plaça de l’església.

 

Diferents dansaires del cos de dansa fan estades i col·laboren amb

altres esbarts de Barcelona. L’any 2009 l’Esbart estrena Essències, el primer espectacle, ja no recital, un conjunt de peces estructurades amb un enfilall de sentiments, treballs en una línia d’innovació, amb diversitat d’elements escenogràfics que permeten una millor valoración del fet de dansar, nous llenguatges que s’entrellacen per poder dialogar en el marc del s.XXI. Més endavant vindran Ofrena (febrer 2012) i Un alè de cultura (gener 2014).

ARRIBA LA PARITAT A LA JUNTA DEL CENTRE I ES TREBALLA AMB ADMINISTRACIONS LOCALS I SUPRAMUNICIPALS.

2008

L’any 2008 es constitueix la primera junta paritària (4 homes i 4 dones), la presideix Montserrat Fontbona Missé. En plena crisi econòmica mundial, el Centre inicia la gestió de sol·licituds a administracions supramunicipals i altres entitats (Generalitat, Diputació, entitats bancàries...).

 

Amb l’ajuntament, després de dos anys de queixes, es signa un conveni de col·laboració per al foment i organització d’activitats culturals, lúdiques i esportives que es renova durant tres anys (2008-2010), l’ajuntament reconeix l’elevat interès cultural per al poble de les activitats organitzades des de les diferents seccions. Amb l’ajuntament es signa també el projecte Tothom pot ser beneficiari del Centre amb l’objectiu de contribuir a la plena integració dels col·lectius de persones immigrades a la vida social del municipi, potenciant la convivència i la cohesió social, oferint les activitats que organitza el Centre a les famílies nouvingudes, incorporant els seus fills i i filles en alguna o algunes de les seccions del Centre, motivant-les perquè hi

participin al màxim i engrescant-les perquè siguin membres actius de

l’entitat i oferir activitats lúdiques a la població més vulnerable o en

risc d’exclusió, especialment infants i gent gran, facilitant que puguin

gaudir dels esdeveniments culturals a un preu assequible o de franc.

 

 

Primera junta paritària (4 homes i 4 dones). Creació del Consell de

Presidents. Incorporació a la Federació d’Ateneus de Catalunya i a la

Coordinadora de Pastorets de Catalunya, adhesió al Projecte Heptàgon

(lloc web d’intercanvi entre entitats i de potenciació i difusió

del pensament entre els set territoris de parla catalana). Estudi arquitectònic

de l’edifici. Nova pàgina web. Actuació de l’Escolania de

Montserrat.

EL CENTRE CONSTITUEIX EL CONSELL DE PRESIDENTS I S’ADHAREIX A LA FEDERACIÓ D’ATENEUS DE CATALUNYA

2008

El Centre Moral d’arenys de Munt crea el Consell de Presidents, òrgan consultiu format per la junta i tots els expresidents de l’entitat.

 

El Centre s’incorporora a la Federació d’Ateneus de Catalunya i a la

Coordinadora de Pastorets de Catalunya, adhesió al Projecte Heptàgon

(lloc web d’intercanvi entre entitats i de potenciació i difusió

del pensament entre els set territoris de parla catalana).

EL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT S’ADHEREIX A LA CAMPANYA JUNTS PER CATALUNYA

2008

L’entitat no és aliena al batec del país i l’any 2008 s’adhereix a la campanya d’Òmnium Cultural Junts per Catalunya que té per objectiu qüestionar la legitimitat del Tribunal Constitucional a l’hora de dictar sentència sobre l’estatut català.

EL CENTRE TAMBÉ CELEBRA L’ANY AMADES

2009

L’any 2009 participa dels actes de l’any Amades, amb l’exposició i

la conferència Joan Amades, la memòria del poble per descobrir de

prop la persona i l’obra del folklorista català Joan Amades Gelats en

l’any del 50è aniversari de la seva mort.

LA PRIMERA CONSULTA PER A LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA ES CELEBRA AL PASSADÍS DEL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT

2009

El 13 de setembre de 2009 el Centre acull la primera consulta per la independència de Catalunya amb una gran repercussió mediàtica. A continuació reproduïm la carta que va adreçar al Centre el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya:

 

“Benvolguts amics, em plau, en el meu nom i en el de tota la Junta Directiva de la FAC, felicitar-vos per haver estat seu del referèndum celebrat avui sobre la independència de Catalunya. El món associatiu en general, i els ateneus en particular, han estat sempre presents en els grans esdeveniments de la història del nostre país, i avui, una vegada més, un ateneu ha estat pioner en una empresa que segurament

serà continuada per moltes associacions arreu del territori.

 

Reitero la meva més cordial enhorabona, tant per la iniciativa com pel resultat de la mateixa. Rebeu una forta abraçada.

 

Pere-Joan Pujol Macau. President de la FAC.”

EL CENTRE REMODELA LA SALA CORRIOLES GRÀCIES A L’APORTACIÓ ECONÒMICA DE REGIDORS D’ARENYS DE MUNT 2000

2009

L’estiu de 2009 els primers regidors del grup municipal Arenys de Munt 2000 decideixen donar els diners dels sous que van cobrar de l’Ajuntament, mentre van ser regidors a l’oposició, i que havien promès, en el programa electoral, que invertirien en el poble. Proposen a la junta del Centre invertir aquests diners en algun projecte concret i tangible. La junta els presenta la proposta de condicionament de la

Sala Petita, per equipar-la i adequar-la com a sala polivalent. Es vol donar una nova empenta i una projecció de futur a aquesta sala que està preparada per a ser utilitzada com a sala d’assaig i poc més, la intenció és convertir-la en una segona sala polivalent, posada al dia tècnicament, una sala que pugui donar cabuda a espectacles a la italiana, projeccions audiovisuals, conferències, tallers diversos, cafè-concerts... El mes d’agost es fa efectiva la donació per part d’AM2000 al Centre Moral pel projecte de condicionament de la Sala Petita, es tracta de 19.005’16€; paral·lelament la junta tramita una sol·licitud de subvenció al Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat pel mateix projecte per tal que la despesa del condicionament sigui el mínim possible per a l’entitat, la subvenció concedida és de 50.000€. El mes de novembre comencen les obres i el gener de 2010 s’estrena la nova sala amb un sopar amb els voluntaris i col·laboradors de les activitats de Nadal (pessebre, pastorets, cavalcada).

El 31 de febrer, l’assemblea general de socis acorda el nom

Sala Corrioles en memòria del motiu dels antics propietaris del local.

EL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT S’ADHEREIX AL MANIFEST EN SUPORT DE L’ESTATUT

2010

El 2010 el Centre s’adhereix al manifest de la FAC en suport a la resolució aprovada en el Parlament de Catalunya respecte l’Estatut i el Tribunal Constitucional.

Please reload

INAUGURACIÓ DE LA NOVA SALA CORRIOLES

2010

El gener de 2010 s’estrena la nova sala (remodelada gràcies a l’aportació econòmica de regidors del partit política Arenys de Munt 2000 i d’una subvención del departamento de Governació i Administracions públiques de la Generalitat de Catalunya) amb un sopar amb els voluntaris i col·laboradors de les activitats de Nadal (pessebre, pastorets, cavalcada).

 

El 31 de febrer, l’assemblea general de socis acorda el nom Sala Corrioles en memòria del motiu dels antics propietaris del local.

EL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT CELEBRA UN HOMEMATGE A MOSSÈN JOAN MOLLERUSSA COSTA

2010

El març de 2010, cinc anys després de la seva inesperada mort, el Centre fa un homenatge a Mn. Joan Mollerusa Costa rector d’Arenys de Munt i consiliari del Centre Moral de 1995 a 2005, home compromès amb el seu temps i amb les persones, cordial i rialler, intel·ligent i amic de tots; la seva estada a Arenys de Munt va deixar una empremta fonda en tots els que el van conèixer. El dissabte 27 de març, al vespre, la Sala Corrioles s’ompla a vessar de gent, a títol particular o en representació de les diferents entitats d’Arenys de Munt, aplegada amb l’objectiu de recordar un home que havia deixat petjada en els seus cors.

ELS MILLORS DOCUMENTALS INTERNACIONALS ES PROJECTEN AL CENTRE

2011

El 2011 es signa un conveni amb Paral·lel 40 per a la programació estable del Documental del mes, atenent la demanda d’un grup de socis de tornar a programar cinema alternatiu, així el Centre s’adhereix a la xarxa de sales que estrenen cada mes un documental. Els documentals es projecten en format digital i en versió original subtitulada en català, la selecció dels documentals es realitza des de Paral·lel 40, es tracta de documentals certificats per la trajectòria de premis i festivals, de temàtiques i procedències diverses i de difícil accés per al gran públic. El Documental del mes es projecta durant dos anys.

ELS PASTORETS MUSICALS D’ARENYS DE MUNT GUANYEN EL 2N PREMI ATENEUS A LA CREATIVITATS EN CULTURA POPULAR

2011

Els Premis Ateneus 2011 han guardonat amb el segon premi de la categoria de Creativitat en cultura popular i tradicional al Centre Moral d’Arenys de Munt per la representació Els Pastorets Musicals. Segons el jurat, es tracta d’una iniciativa que potencia la cohesió social i fomenta la integració de les persones d’altres cultures.

EL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT EN CONTRA DEL 21% D’IVA CULTURAL

2012

L’any 2012 el Centre dóna suport a la campanya La cultura no és un luxe, davant l’increment de l’IVA del 8% al 21% dels productes culturals, desproporcionat, desmesurat i desconsiderat.

EL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT PARTICIPA EN LA PRIMERA TEMPORADA DE L’ESPAI A

2012

A principis de l’any 2012 comença la programació de la primera temporada de l’Espai A, el circuit d’arts escèniques amateurs que crea una programació estable d’arts escèniques no professionals arreu de Catalunya. L’Espai A és una unió d’esforços de diversos agents culturals del país, amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, coordinat per la Federació d’Ateneus de Catalunya i amb la col·laboració del Moviment Coral Català, la Federació de Grups amateurs de Teatre de Catalunya, la Federació Catalana de Societats Musicals i l’Agrupament d’Esbarts Dansaires. El Centre Moral és un dels 16 ateneus d’arreu de Catalunya pioners en l’organització del cicle i n’ha sigut seu en les successives temporades.

LA REVISTA MENSUAL EL BATEC CELEBRA 25 ANYS

2012

El mes de febrer de 2012 el Batec celebra 25 anys. Es conmemora amb l’edició d’una sèrie de punts de llibre dedicats a cases pairals i masies d’Arenys de Munt amb dibuixos de Josep Borrell Terra, amb l’edició d’un recull de les receptes publicades a la secció La teca del Batec a càrrec de Maria Rosa Salvadó Masdeu, amb l’edició del llibre recopilatori dels escrits del col·laborador de la revista Miquel Hugas Torrent, on explica els records i vivències de la història arenyenca i amb l’exposició commemorativa Testimonis d’Arenys de Munt: imatges d’ahir, d’abans d’ahir i d’avui, instal·lada a la sala d’exposicions municipals al llarg de quinze dies.

EL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT CELEBRA 100 ANYS AMB EL CENTRENARI

2013

El 12 de gener de 2013, amb l’Assemblea General Ordinària de socis, el Centre Moral d’Arenys de Munt donava el tret de sortida al Centrenari, i començaven una sèries d’actes que acabarien el 12 de gener de 2014 i que havien de festejar els 100 anys de l’entitat.

 

RECORDANT LA HISTÒRIA

Es volia celebrar els 100 anys del Centre recordant la història de l’entitat i el que havia significat per a l’associacionisme cultural i per a la vida cívica d’Arenys de Munt. Es va fer amb exposicions diverses i amb un programa de ràdio mensual que va anar recordant, amb els seus protagonistes els diferents moments històrics.

 

HOMENATGE A LES PERSONES

Es volia retre homenatge a totes les persones que s’havien destacat per la seva dedicació al Centre. Es va fer un acte d’homenatge als presidents i els seus familiars, es va organitzar la taula rodona sobre el teatre amateur i l’exposició dels 100 anys de teatre, una de les activitats més representatives del Centre. Es va fer l’homenatge a les dones invisibles del Centre i es van entrevistar a la Ràdio a membres de les diferents juntes i de les diferents seccions que ha tingut el Centre.

 

LES ACTIVITATS CULTURALS I LÚDIQUES

Es volien fer activitats culturals i lúdiques per a totes les edats al llarg de l’any, fomentant la participació de nous públics. La partida d’Escacs Vivents a la plaça de l’església, la Ballada del Centrenari a l’aire lliure amb la participació de dansaires de les diferents èpoques del nostre Esbart, els nous Pastorets musicals. I també es van crear espectacles propis: El viatge, l’espectacle amb què vam obrir el Centrenari, Petjada, la història de 100 anys de teatre a Catalunya, Un alè de cultura, l’espectacle amb què vam tancar aquest any de celebracions.

 

CELEBRAR AMB LES ENTITATS

Es volia fer partíceps de la celebració a la resta d’entitats d’Arenys de Munt, se les va convocar i convidar i: els Amics de l’Art del Maresme van pintar una obra d’art al passadís, el grup de teatre el Cocou i altres grups professionals d’Arenys de Munt van participar a l’espectacle inicial, Ràdio Arenys de Munt ens va permetre fer el programa

de ràdio, amb l’Ateneu Independentista vam penjar una placa conmemorativa de la 1a consulta per a la independència al passadís del Centre, amb Dona Viva i el Grup Fotogràfic vam organitzar l’exposició de fotos Les Dones Invisibles del Centre, l’Associació de Puntaires d’Arenys de Munt ens va regalar un magnífic quadre amb l’escut del Centre fet de ret fi, els Batuarenys van posar la música a la cercavila dels escacs i amb la Coral del Remei vam organitzar la XXVII Diada de Cant Coral i ens van dedicar la segona part del seu Concert de Sant Esteve.

EL CENTRE MORAL INAUGURA EL CENTRENARI AMB L’ESPECATCLE EL VIATGE

2013

Per fer un viatge a través del temps calen records, sentiments, emocions, persones i parets amb història. Són els ingredients imprescindibles per començar un viatge com el que va oferir el Centre Moral per la inauguració de l’any del Centenari. Un recorregut pels seus espais més clàssics i pels racons més amagats, amb art, cultura, tradició i

espectacle amagat a cada bocí de Centre.

 

L’espectacle, creat per Joan Mas, director del Cocou, amb Aitor Sampere com a ajudant de direcció, va comptar amb la col·laboració de Sim Salabim, Binixiflat, Jèssica Pérez, Marta Martori, Aitor Sampere, Albert Muñoz, Núria Canaleta, Pau Massip, Vero Bernal, Alex Pujol, Iona Oller, Carla Ramos, Jordi Torrent, Felix Sànchez, Bàrbara Andrés, Ingrid Paituvi, Raquel Serrat, Jordi “Cumba”, Abril Sauri, Carles Sauri, Ramón Artigas, els Eskakejats, Pau Martínez, Maria Farrarons, Judit Reyes, Gemma Sangerman, Claudi Domingo, Lluís Subirana, Jordi Rabasseda, Carles Escrig, Paquita Roca, Joan Casademunt, Marc Pou, Berta Rossell, la gent del vestuari del Centre, L’Esbart Dansaire, tant els juvenils com el cos de dansa, i el Grup de Teatre del Centre Moral, amb Manel Lladó, Pili Muns, Poldo Torrent, Esteve Torrent, Enric Rucarols, Montse Berenguer, Alícia Muns i Francesc Torrent.

 

El Viatge. Una experiència única i irrepetible per al Centre Moral d’Arenys de Munt que va deixar els centenars d’assistents embadalits, encantats i emocionats. L’Art i la Cultura, amb la tradició i la nostra història, tot escrit ja en majúscules i lletres d’or al primer capítol de l’any que serveix per celebrar-ne cent.

L’AUCA DEL CENTRENARI RECORDA ELS 100 ANYS D’HISTÒRIA DEL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT

2013

El dia de la inauguració es va donar a tots els assistents l’Auca del Centrenari. L’auca va ser possible gràcies a les gestions de la Comissió Històrica i als rodolins d’en Pere Marpons Colomer i els dibuixos d’en Joan Navarra Alcàntara.

EL CENTRE ESTRENA PROGRAMA DE RÀDIO

2013

A partir del mes de febrer, cada primer dissabte de mes, a les 11 del matí, a Ràdio Arenys de Munt era l’hora del Centrenari, el programa dirigit i conduit per Oriol Leo Colomer i Pau Massip Martori i que comptava amb diferents seccions fixes: la històrica, amb entrevista als expresidents de l’entitat i les diferents juntes; la del Centre avui, amb entrevista amb els responsables de les diferents seccions; la d’actualitat, amb el resum dels actes realitzats i l’anunci dels pendents de realitzar i un concurs.

ARENYS DE MUNT ACULL L’EXPOSICIÓ CATALUNYA TERRA D’ATENEUS

2013

El dissabte 9 de febrer es va inaugurar l’exposició a la que hi van asissistir l’alcalde i diversos regidors de l’ajuntament d’Arenys de Munt, una representant de la Federació d’Ateneus de Catalunya, els membres de la junta i els comissaris de l’exposició. Durant tres caps de setmana es va poder visitar a la sala d’exposicions municipal. El Centre Moral, amb el suport de l’Ajuntament, va acollir aquesta mostra organitzada per la Federació d’Ateneus de Catalunya i que proposava un recorregut per la història de l’ateneïsme català, explicant-ne el passat, el present i plantejant els reptes de futur. A l’exposició també hi havia un espai reservat a la història del Centre Moral. Van visitar l’exposició al nostre municipi cinc-centes cinquanta persones.

HOMENATGE ALS PRESIDENTS DELS 100 ANYS D’HISTÒRIA DEL CENTRE

2013

Un dels objectius del Centrenari era reconèixer la tasca de totes aquelles persones que s’havien destacat especialment per la seva dedicación a l’entitat, que hi havien dedicat el seu talent, esforç i energies, els presidents, els membres de les diferents juntes, els responsables de les diferents seccions. El diumenge 3 de març es va escenificar amb un homenatge a les persones que van ocupar la presidència del Centre al llarg de cent anys, als quals es va lliurar (personalmente o als seus familiars) un guardó. L’acte va constar de dues parts, en la primera es va oferir un recital poètic i interpretacions musicals i la segona fou l’acte de reconeixement. Jordi Vila Roura, en representació de la junta, va dirigir unes paraules d’agraïment als homenatjats “en tant que capitans del llarg trajecte viscut, un reconeixement de gratitud a tots ells, com a representants de cada moment i fet històric pels que ha passat el Centre, representant tots ells les gruixudes baules de la llarga cadena de la història que s’entrelliguen una amb l´altra i que no es pot explicar una sense l’altra. Una successió de baules, que ens permeten avui atracar al port del Centenari, poder revistar-nos de nou, carregar la dispensa i continuar (a veles plenes) l’aventura que des de fa cent anys ens marca la ruta d’aquest apassionant viatge”. Salvador Fontbona Umbert va parlar en representació dels presidents i va destacar la feina d’equip fet per les diferents juntes i la gratuïtat i generositat amb què tantes persones del Centre havien contribuït a tirar endavant l’entitat i fer-la gran.

EL CENTRE CELEBRA EL SANT JOSEP DEL CENTRENARI AMB L’ESPECTACLE TEATRAL DE CREACIÓ PRÒPIA PETJADA

2013

A les portes de la primavera, com cada any, el Centre va celebrar la festa de Sant Josep, el seu patró. El grup de teatre del Centre i en especial el seu director, l’Esteve Torrent Fontbona, s’havien dedicat extensament en la creació i preparación de l’obra original Petjada. Tot l’equip tècnic del Centre va estar més de sis mesos treballant en la proposta: cercant i confeccionant el vestuari dels 90 personatges, gravant i editant imatges i escenes en vídeo, dissenyant l’escenografia i la seva il·luminació, cercant efectes sonors i músiques específiques per acompanyar la història... Moltes hores de preparació i també moltes hores d’assaig dels actors i actrius del Grup de Teatre del Centre que va comptar amb la col·laboració d’infants i joves de l’escola de teatre i de persones que en el passat havien format part del grup.

 

El resultat van ser dues funcions espectaculars, els dies 16 i 17 de març, que no van deixar indiferents els gairebé quatre-cents espectadors que van omplir la Sala Gran del Centre.

EL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT REP LA CREU DE SANT JORDI

2013

El Govern de la Generalitat va acordar el dia 30 d’abril concedir la Creu de Sant Jordi al Centre Moral d’Arenys de Munt, màxims reconeixements que pot rebre una persona o una entitat per part de la Generalitat de Catalunya. El Govern va valorar del Centre la defensa de la identitat catalana, les seves activitats en l’àmbit escènic i de la dansa tradicional catalana, a més d’altres manifestacions culturals, socials i esportives, que han afavorit la cohesió del municipi des d’una estreta col·laboració amb altres entitats i amb l’Ajuntament.

 

L’Acte de lliurament es va celebrar el dia 15 de maig, al Palau de la Generalitat, sota la presidència del Molt Honorable Senyor Artur Mas Gavarró, president de la Generalitat.

EL CENTRE MORAL PRESENTA L’EXPOSICIÓ QUE RECORDA ELS 100 ANYS DE TEATRE AL CENTRE

2013

Un total de vuit-centes quaranta-tres persones van visitar l’exposició, situdada a la Sala d’exposicions Municipal que elaborava un recorregut a través de fotografies, cartells i programes de mà dels 100 anys d’història del teatre al Centre Moral, s’hi mostraven també els originals de les primeres obres representades i l’atrezzo d’algun espectacle.

EL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT RECULL LA FLAMA DELS PAÏSOS CATALANS DES DE DALT DEL CIM DEL CANIGÓ

2013

Quatre representants del Centre Moral d’Arenys de Munt (Clara Fontbona Missé, Joan Navarra Alcàntara, Francesc Torrent Crous i Esteve Torrent Fontbona), van pujar al Cim del Canigó del 22 al 23 de juny i van assistir a l’acte de regeneració del foc. Al punt de la mitjanit, membres de l’associació excursionista Cercle de joves de Perpinyà, que havien pujat la Flama dels Països Catalans que crema des de 1964 a la Casa Pairal-Castellet de Perpinyà, la van distribuir entre les persones presents; així la Flama va iniciar el seu itinerari arreu dels Països Catalans per encendre les fogueres de Sant Joan a centenars de poblacions.

 

En arribar a Arenys de Munt, la Flama va ser rebuda per nombroses persones vinculades al Centre Moral i a altres entitats que també celebraven aniversaris, la Coral del Remei, la Marxa Popular, Ràdio Arenys de Munt, l’Escola Sobirans, la Breda de la Plaça i per l’Associació Capital de la Sardana. Davant de l’Ajuntament la presidenta del Centre Moral va llegir el missatge de la Flama del Canigó 2013, es va encendre la foguera de Sant Joan i es va cantar Els Segadors. La Festa va acabar amb la ballada de sardanes i la Dansa d’Arenys de Munt, interpretades per la Cobla La Principal d’Amsterdam.

EL CENTRE MORAL CELEBRA EL SOPAR DELCENTRENARI

2013

El divendres 6 de setembre dos-cents cinquanta comensals van omplir les taules instal·lades al bell mig de la Riera i van assaborir el menú que va oferir el Restaurant Triclínium. A l’inici del sopar, la junta presentà la Creu de Sant Jordi, que va presidir tota la vetllada i tothom qui va voler s’hi va poder fotografiar. Per a les postres, la pastisseria La Lyonesa va elaborar un pastís d’aniversari que va fer les delícies dels comensals, les espelmes del pastís les van apagar els i les presidentes del Centre presents al sopar. Els cafès els va servir el Bar El Centre. El cava va ser una gentilesa de Distribucions Aral.

 

En acabar el sopar el grup Falsterbo Marí i alguns membres del Grup de Folk oferiren un concert entranyable que va fer recordar vells temps i cantar els presents.

ESCACS VIVENTS, NOU ESPECTACLE DE CARRER QUE COMMEMORA ELS 100 ANYS D’HISTÒRIA DEL CENTRE

2013

El diumenge següent, 8 de setembre, al migdia, la Riera i la Plaça es van tornar a omplir de gresca amb la Partida d’Escacs Vivents. Del Centre Moral va sortir una comitiva que encapçalava el grup de percussió Batuarenys i els personatges de les dues famílies que després s’enfrontarien a la partida.

 

La partida d’escacs dramatitzada hi van participar en 37 actors, 14 percussionistes, a més dels tècnics de so, escenografia, vestuario i maquillatge.

L’ESBART D’ARENYS DE MUNT CELEBRA EL CENTENARI DEL CENTRE MORAL AMB UNA GRAN BALLADA

2013

L’actuació de l’Esbart dins dels actes del Centrenari no podia més que ser sonada, un espectacle de gran format. Els petits dansaires dels grups infantils, van ser els encarregats d’obrir la vetllada amb les danses més tradicionals, després els joves del cos de dansa actual i els exdansaires van demostrar el seu art dalt l’escenari amb coreografies que esdevenien espectaculars amb una posada en escena impecable.

 

Cal destacar també l’actuació de cinc parelles de veterans del primer esbart del Centre, la interpretació conjunta d’una peça amb dansaires dels grups infantils, el cos de dansa i exdansaires, així com la coincidència dalt l’escenari de pares i fills ballant la mateixa dansa.

DONA VIVA HOMEMATGE A LES DONES DEL CENTRE

2013

El dissabte 12 d’octubre, a les 9 del vespre, el passadís d’entrada al Centre Moral, va tornar a quedar petit en la inauguració de l’exposició de fotografies Les dones invisibles del Centre. L’exposició, organitzada conjuntament amb l’associació de dones d’Arenys de Munt Donaviva, amb la col·laboració imprescindible del Grup Fotogràfic i el suport de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, es va poder visitar, al passadís d’entrada al Centre fins el diumenge 27 d’octubre.

 

L’exposició consistia en un recull de fotografies de les dones que treballen pel Centre entre bambolines, sense que se les vegi, en el vestuari, en maquillatge i perruqueria, en la tramoia, fent el pessebre, organitzant la cavalcada… Són les que fan possible que els espectacles es puguin realitzar però que no surten mai a saludar i que treballen des de l’anonimat, des del darrera, sense veure’s, però amb constància, amb submissió a vegades, quasi sempre en comunitat, en grup, sense personalismes i sobretot amb molt d’amor. Pel Centre hi han passat moltes dones que hi han abocat amor maternal, incondicional, callat però sincer, sense esperar res a canvi.

EL CENTRE MORAL PREGONER DE LA FESTA MAJOR SANT MARTÍ 2013 D’ARENYS DE MUNT

2013

El Centre Moral va ser l’encarregat de fer el pregó de la Festa Major de Sant Martí 2013. Va encetar el pregó la presidenta que va ressaltar la importància de les persones que al llarg dels darrers 100 anys havien tirat el Centre endavant i per això els va cedir la paraula.

EL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT S’ADHEREIX AL PACTE NACIONAL PEL DRET A DECIDIR

2013

L’any 2013 el Centre s’adhereix al Pacte nacional pel Dret a Decidir promogut per la Generalitat de Catalunya i integrat per entitats cíviques, culturals, econòmiques, sindicals i empresarials, pel món local, pels grups parlamentaris que donen suport al dret a decidir i pel Govern. L’any següent es suma a la Mesa pel Dret a Decidir d’Arenys de Munt.

LA JUNTA DEL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT REP EL CAGANER DE VIDRE

2013

El 2013, les Històries del fum, fum, fum, han volgut afegir-se al aniversari dels 100 anys del Centre Moral d’Arenys de Munt homenatjant el Centre amb el Caganer de vidre, pels cent anys dedicats a la cultura al nostre poble.

EL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT TANCA EL SEU CENTRENARI AMB L’ESPECTACLE DE DANSA UN ALÈ DE CULTURA

2013

L’Esbart Dansaire del Centre Moral posà en escena l’espectacle Un Alè de Cultura, creat expressament per a l’ocasió. Es tractava d’una reflexió a l’entorn de la Cultura (el moment actual i les perspectives de futur). Si a l’espectacle d’inauguració del Centrenari es feia referència al passat i als sentiments que traspuaven tots els esdeveniments ocorreguts sota l’aixopluc del Centre, l’espectacle de cloenda volia

ser una mirada al futur d’un Centre adaptat a les noves generacions i al nous moments i en creixement. A l’espectacle hi van participar el cos de dansa de l’Esbart Dansaire del Centre Moral, els músics Blanca Soler Colomer al piano i Marc Egea Ger als vents i l’actor Xavi Ruiz Molis.

EL GRUP DE TEATR DEL CENTRE REP EL PREMI ARLEQUÍ DE LA MÀ DE LA FEDERACIÓ DE GRUPS AMATEURS DE TEATRE DE CATALUNYA

2014

L’any 2014 la Federació de Grups de Teatre Amateur premia el Grup de Teatre del Centre Moral d’Arenys de Munt amb el Premi Arlequí Categoria Especial. El premi Arlequí és un guardó que s’entrega a grups i persones que ajudin a difondre, defensar i fomentar el teatre amateur, es tracta d’un premi honorífic i la distinció més important

que dóna la Federació, ja que la categoria especial només s’entrega quan al jurat qualificador li sembla oportú, i no pas d’una manera fixa.

 

El grup de teatre del Centre Moral rep aquesta distinció per haver complert cent anys d’activitat teatral ininterrompuda i en base a totes les activitats organitzades durant l’any del Centrenari: l’obra teatral Petjada, la taula rodona sobre el teatre amateur, l’exposició de 100 anys de Teatre, la partida d’Escacs Vivents i l’obra de teatre El Pati

Blau, també s’inicia la col·laboració amb l’INS Domènec Perramon per la qual es convida els alumnes a les representacions i als col·loquis posteriors i l’elaboració d’un arxiu de teatre de totes les obres en paper que es guarden al Centre Moral. El premi es lliura el dia 24 de novembre de 2014 a la seu de la Societat General d’Autors i Editors de Barcelona (SGAE).

EL GRUP DE TEATRE DEL CENTRE GUANYA EL 1R PREMI ATENEUS EN LA CATEGORIA DE CREATIVITAT ARTÍSTICA PER L’ESPECTACLE ESCACS VIVENTS.

2014

Les energies invertides en la celebració del Centrenari per part del grup de teatre també es veuen recompensades amb el primer premi a la creativitat artística dels Premis Ateneus 2014 pels Escacs Vivents.

 

Els Premis Ateneus són els guardons que la Federació d’Ateneus de Catalunya convoca anualment amb l’objectiu de reconèixer la creativitat, l’originalitat, la qualitat i l’esforç que fan les diferents associacions culturals, les persones, les empreses i els mitjans de comunicación del país per promoure la cultura i l’associacionisme cultural.

 

El premi es lliura el dia 15 de desembre de 2014 al Born Centre Cultural de

Barcelona.

UNA NOVA CORAL NEIX AL CENTRE, BENVINGUDA VEUSDEMUNT!

2014

Qui  canta els mals espanta oi? Doncs aquest grup d’una cinquantena d’homes i dones de 16 a 70 anys i més s’ho passen pipa reunint-se un o dos cops per setmana per cantar, tots junts, diversos temes de cant coral. Però que s’ho passin bé no vol dir que no siguin exigents i diverses vegades a l’any mostren al públic, en petites cantades o en concerts, el gran talent que tenen.

LA SECCIÓ DE CINEMA DEL CENTRE GUANYA EL PREMI JOSEP MARIA NUNES, MÀXIM GUARDÓ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

Octubre 2015

Esteve Torrent, President del Centre Moral, va recollir ahir el diploma que acredita el Premi Josep Maria Nunes, màxim guardó que atorga la Federació Catalana de Cineclubs.

El premi ens ha estat concedit per la programació cinematogràfica de la temporada 14-15 que va incloure els cicles de Cinefòrum, la Marató de Terror, la sessió de cinema familiar amb La Llegenda de Sant Jordi, l'exposició de material de projecció, el cicle de documentals Mirada Crítica...

Gràcies Pedro, Aurora, Esteve, Ma Àngels, Jordi, Junta i a tots els socis i afeccionats al cinema. Aquest premi és per vosaltres!

16 de desembre de 2015, Museu Nacional d'Art de Catalunya.

El Centre Moral ha guanyant el 1r i 3r Premis Ateneus pels projectes de l'Escola de Teatre del Centre i per la Marató de Terror en les categories de Jove Proposa! i de Fomente de la Innovació.

 

Dimecres 16 de desembre, a les 18.30h, al Museu Nacional d'Art de Catalunya, va tenir lloc l'acte de lliurament de les 26ens Premis Ateneus, màxims guardons que dóna la Federació d'Ateneus de Catalunya. El Centre Moral d'Arenys de Munt va ser l'ateneu més premiat sent l'únic que va recollir dos premis, de les tres categories en què s'havia presentat.

 

 

MÉS INFO

EL CENTRE ESTRENA ELS I PREMIS CENTRE

Diumenge 19 de març del 2017

Aquest 2017 el Centre estrena "El Premi Centre". Un guardó que pretén reconèixer el compromís, implicació i dedicació d'una persona voluntària que ha estat significativa per la seva tasca dins de l'entitat.

D'aquesta manera, el Centre instaura un reconeixement a la gran tasca que realitzen dia rere dia les desenes de voluntaris que dinamitzen i tiren endavant totes les activitats que s'organitzen en l'entitat.

La gala del lliurament del I Premi Centre es realitzà el diumenge 19 de març, a la Sala Gran del Centre. El guardó es va entregar a Baldomer Torrent i Crous.

Fotos de l'acte

EL CENTRE RENOVA EL CONVENI DE CESSIÓ D'ÚS AMB EL BISBAT DE GIRONA

24 d'octubre del 2017

Les instal·lacions que utilitza el Centre i que són propietat del bisbat de Girona necessiten urgentment una remodelació per tal d'adabtar-se a la normativa, per tal que el Centre, com associació cultural sense ànim de lucre, pugui sol·licitar subvencions de l'administració que facilitin el finançament de les obres cal refer el contracte de cessió d'ús que actualment el Centre té firmat amb el Bisbat de Girona, i que prové de la decició que en l'Assemblea General Extraordinària del 1986 els socis i sòcies varen prendre.

Els serveis jurídics de la Federació d'Ateneus han realitzat un nou document de cessió d'ús que permeti en principi poder optar a les possibles subvencions necessàries per tirar endavant la reforma. ​

Amb la intenció que els antics presidents del Centre poguessin avaluar el nou document i fer-hi les aportacions oportunes, el 26 de juliol es va convocar el Consell de Presidents on se'ls presentà el nou document i del qual en donaren el vistiplau tots els assistents.

Finalment, el 23 d'octubre el nou document es firmà davant notari i s'ha notificat al registre de la propietat.

Document de cessió d'ús

12 de desembre de 2017, La Pedrera.

La Pedrera de Barcelona ha acollit aquest dimarts, el lliurament dels Premis Ateneus. En la seva vint-i-vuitena edició, el certamen impulsat per la Federació d’Ateneus de Catalunya ha donat visibilitat al moviment associatiu cultural català en una nit de gala.

 

 

Els guardons reconeixen la tasca duta a terme per les entitats i associacions de Catalunya al llarg de l’any en sis categories diferents.

 

 

Aquest any s’han presentat 67 candidatures que han rebut premi, entre elles la revista el Batec del Centre Moral d’Arenys de Munt que ha rebut el segon premi dins l’apartat a la comunicació associativa.

 

 

El president del Centre, Esteve Torrent va ser l'encarregat de recollir el premi.

 

 

MÉS INFO

Please reload

ELS PRESIDENTS DEL CENTRE MORAL D’ARENYS DE MUNT
 

1913-1914 Joan Corrales Miralles

1915-1918 Josep Rossell Riera

1919-1922 Baldomer Missé Fornaguera

1923-1928 Josep Borrell Miró

1929-1932 Baldomer Missé Fornaguera

1933-1934 Josep Borrell Miró

1935-1936 Josep Colomer Valls

1940-1943 Josep Colomer Valls

1944 Josep Missé Torras

1945 Josep Badia Vergés

1946-1949 Andeu Ferran Cusachs

1950-1951 Jaume Missé Torras

1952-1953 Joan Rossell Valls

1954 Josep Sallés Salvà

1955 Miquel Joseph Artigas

1956-1959 Joan Vilá Boada

1960-1961 Miquel Hugas Torrent

1962-1965 Joan Miquel Figueras

1966-1967 Salvador Fontbona Umbert

1968-1971 Jordi Mitjà Sagué

1972-1975 Salvador Fontbona Umbert

1976-1977 Antoni Espiell Saleta

1978-1981 Joaquim Bigorra Pardo

1982-1985 Pere Rossell Cabot

1986- 1989 Josep Roca Casals

1990-1991 Antònia Valls Macià

1992-1993 Salvador Fontbona Umbert

1994-1995 Antonio Asín Martínez

1996-1999 Jordi Roca Casals

2000-2003 Joan Roca Reynes

2004-2007 Miquel Verdura Bilbeny

2008-2013 Montserrat Fontbona Missé

2014  Maria Àngels Gros Argelés

2015-…. Esteve Torrent Fontbona

bottom of page